Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all 93129 articles
Browse latest View live

"Soita nimismiehelle, että tulee hakemaan nuo raatonsa pois"– 50 vuotta sitten Tauno Pasanen ampui neljä poliisia pihalleen ja antautui naapurille

$
0
0

On kirkas päivä kevättalvella 2019. Hanki on niin korkeaa, että siinä tarpoessa lunta menee saappaanreunasta sukkiin asti.

Edessä on ovi, ja sitä on pakko lähestyä. Postiluukussa lukee: “Pasanen.”

Ovikelloa soittaessa sen ääni kajahtaa vaimeasti asunnossa. Ikkunasta näkyy liikettä, ja ovi avataan viiveellä.

Tauno Pasasen, 85, kasvot ovat tunnistettavat vanhoista lehtiartikkeleista. Vuodet ovat kylläkin vierineet.

Ovenpielessä käy viima ja sukat uhkaavat kastua lumisissa saappaissa, mutta kysymyksiä olisi. Montakin. Ne kaikki sakkaantuvat päässä yhdeksi möykyksi, kun miestä kättelee.

Kysymykset joutuvat kuitenkin odottamaan.

Pasasen asunnossa soi radio. Sieltä kuuluu kovaäänistä hanurimusiikkia.

Radio soi Pasasen kotona myös toisena kirkkaana talvipäivänä, maaliskuun seitsemäntenä 50 vuotta sitten Pihtiputaalla. Tuo yksityiskohta on kirjattu erikseen keskusrikospoliisin tutkintapöytäkirjaan.

Sävelradio oli jäänyt soimaan, kun Pasanen ampui pihalleen neljä poliisia.

Suomen lippu puolitangossa.
Maaliskuussa 1969 liput olivat Pihtiputaalla puolisalossa.Helge Heinonen / Museovirasto

Miksi... Miksi?

Vanhat lehtileikkeet kertovat sanojen kaikuneen pienviljelijä ja sekatyömies Tauno Pasasen sellissä, kun hänen vaimonsa pääsi tapaamaan miestään surmateon jälkeen.

Kysymys on toistunut pitkin Pihtipudasta mustana perjantaina 1969.

Miten kukaan olisi voinut ennakoida, että Pihtiputaasta, ja vielä täysin tuntemattomasta Korppisten sivukylästä tulisi kuuluisa Suomen vakavimpien poliisisurmien näyttämönä?

Miksi?

Pihtiputaalla vietetään maalaiselämää

Pihtipudas. Jo nimi kuulostaa siltä, että se voisi olla keksityn pikkukylän nimi komediassa.

1960-luvun Pihtipudas oli kylien rypäs, jonka asukkaat tunsivat toisensa lapsuudesta saakka. Maito haettiin tonkassa kaupasta, vettä sai kaivosta, leipä tehtiin itse.

Kylillä ei voinut heittää kiveäkään osumatta johonkin Pasaseen. Sukunimi oli yleinen. Oli traktorinkuljettaja Pasanen, kotiapulais-Pasanen, toinen traktorinkuljettaja Pasanen – ja tietysti pientilallinen Tauno ja hänen vaimonsa Liisa Pasanen, jotka asuivat sivukylässä Korppisissa, Tienhaaran tilalla.

Maantien varrella oli Tyynelän talo, ja edelleen sen ohi mennessä sijaitsi Onnela.

Niiden rauha rikkoontuisi peruuttamattomasti.

Vuonna 1965 maisemiin saapui karstulalainen nuorempi konstaapeli, jonka nimi löytyy surmanluotien tutkintapöytäkirjasta yhtenä todistajista. Hän on nyt 82-vuotias Erkki Reini. Poliisi, joka oli Pihtiputaalla töissä vielä vuosi ennen kauhutapahtumia – ja jonka tilalle palkattu virkaveli ammuttiin.

Totta kai Reini miettii tapahtumia yhä.

Erkki Reini
Erkki Reini oli Pihtiputaalla poliisina vuosi ennen surmia.Niko Mannonen / Yle

Piskuisella Pihtiputaalla ei ollut paljoa, mutta oli kirkko ja poliisiasema, pientiloja, lehmiä ja osuuskauppa – ja noin 7000 kyläläistä.

– Siellä oli hyvin miellyttävä vastaanotto, Reini muistelee.

Sinisilmäinen, pitkänhuiskea konstaapeli tunnistettiin varmasti nopeasti Pihtiputaan ulkopuolelta tulleeksi. Sillä ei kuitenkaan ollut väliä: kylä otti omakseen.

– Ihmiset olivat hyvin aitoja. Minulle jäi mielikuva, ettei kellään Pihtiputaalla ollut ennakkoluuloja tulijoita kohtaan.

Kyläläiset keittävät pontikkaa Helsinkiin saakka

Reinin työkumppaneita olivat konstaapelit Väinö Viinikainen, Veikko Riihimäki, Onni Saastamoinen ja Pentti Turpeinen. Kolmen viimeisen nimet on sittemmin kaiverrettu muistokiveen Pihtiputaan kirkon edustalla.

Konstaapelien tehtäviin kuului puuttua lähinnä pieniin varkauksiin sekä liikenneonnettomuuksiin ja kotihälytyksiin.

– Mutta yleensä ne selvitettiin puhumalla. Se oli lähtökohtamme, Reini kertoo.

Kyläläiset keittivät pontikkaa ahkerasti. Sitä välitettiin Reinin tietojen mukaan Helsinkiin asti. Poliisi kävi joskus särkemässä laittomia pontikankeittovälineitä metsissä, mutta kuulustelut osoittautuivat pulmalliseksi.

– Jos jostakusta meni kysymään jotain kielteistä, kukaan ei tiennyt mitään. Tai ei halunnut puhua, vaikka tiesi, Reini toteaa.

Minulle jäi mielikuva, ettei kellään Pihtiputaalla ollut ennakkoluuloja tulijoita kohtaan. Erkki Reini

Hän tulkitsi, että kyseessä ei ollut vihamielisyys poliisia kohtaan, vaan kyläläisten tapa puhaltaa yhteen hiileen.

Jos joku kyläläisistä aiheutti häiriötä, hän lähti konstaapelien matkaan. Niin teki Tauno Pasanenkin erään kerran, kun konstaapelit Reini ja Turpeinen kävivät noutamassa hänet kotoaan rettelöinnin takia, kaksi vuotta ennen surmanluoteja. Silloin Pasanen oli riehunut juopuneena oman kotinsa saunassa, ja Pasasen Liisa-vaimo oli soittanut virkavallan hätiin.

Tuota tilannetta Reini joutui muistelemaan myöhemmin poliisikuulusteluissa.

Surmien tutkintapöytäkirjasta selviää, että kylillä huhuttiin yleisesti Pasasen poliisia kohtaan tuntemasta kaunasta, ja miehen kerrottiin uhkailleen erityisesti konstaapeli Turpeista. Turpeisen vaimo kertoi myöhemmin poliisille, että hänen miehensä oli pohtinut, milloin joutuu lähtemään Pasasen tilalle viimeisen kerran.

Erään todistajan mukaan Pasanen oli sanonut saunavälikohtauksen jälkeen naapurilleen: “Eivät toista kertaa hakkaa.” Hänen mielestään poliisit olivat tehneet hänelle saunassa väkivaltaa.

Mutta aamuun mennessä Pasanen oli rauhoittunut. Poliisille hän väitti myöhemmin, ettei kukaan osapuolista kantanut kaunaa tapauksen jälkeen.

Vuonna 1968 Reini sai kutsun Karstulan poliisivoimiin. Tilalle palkattiin konstaapeli Mauno Poikkimäki. Reini oli kotona, kun vuoden päästä, maaliskuisena pakkaspäivänä radiosta kantautui murskaavia uutisia.

Pihtiputaan rauha oli peruuttamattomasti revitty rikki.

Musta perjantai koittaa

Maaliskuun toinen viikko alkoi Pasasen tilalla huuruisena.

Lunta oli kirotusti.

34-vuotiaan Tauno Pasasen niskassa painoivat mökkivelka, työttömyyskortisto, niukkuus. Neljä lasta piti hoitaa ja lehmille saada heinää.

Keskusrikospoliisin tutkintapöytäkirjan mukaan syyte pontikan laittomasta valmistuksesta tuli alkuviikosta. Pasanen oli valmistellut alkoholia jo pari viikkoa sitten kahden muun kyläläisen kanssa.

Pontikkaämpäri aukesi maanantaina.

Tiistaina Pasanen kävi kirkonkylässä ja nappasi siellä valtion viinaa. Sen jälkeen jatkui pontikalla tissuttelu joka ikinen päivä.

Torstaiyönä ei Pasasilla nukuttu. Yksi tilan kolmesta lehmästä osoitti merkkejä siitä, että se oli aloittamassa poikimisen.

"Kuka mies olisi valvonut lehmän poikimisen tähden koko yön navetassa. Tauno valvoi", Pasasen äiti Martta Pasanen kertoi Helsingin Sanomille muutama päivä myöhemmin.

Pontikkaa kului.

Perjantaiaamu valkeni.

Pontikkapulloja.
Pasanen oli Pihtiputaalla poliiseille tuttu pontikanvalmistaja.Asmo Raimoaho / Yle

Perjantaina aamupäivällä Pasasen vaimo Liisa oli laittamassa ruokaa ja vanhin poika oli talossa. Kolme muuta lasta olivat naapurissa ja sukuloimassa. Oli hiihtolomaviikko.

Pasanen palasi naapurista, jossa oli ollut irrottamassa lumeen juuttunutta traktorinrekeä.

Riita syttyi jostain – Liisan myöhemmän kertomuksen mukaan perheen pojan heitettyä lapasensa uunille.

Tauno Pasanen kimmastui ja nousi pöydästä.

Liisa ja poika pakenivat talosta. Pasanen otti tuvan seinältä kiväärinsä ja etsi käsiinsä patruunat. Hän ampui eteisen lattiaan ja toisen kerran pihalla ilmaan tarkoituksenaan pelotella perheenjäseniään, jotka olivat jo sadan metrin päässä viipottamassa pitkin tietä.

Sitten Tauno Pasanen lähti perheensä perään.

Tauno Pasasen talo.
Pasasen tila oli tapahtumapäivänä paksun lumen peitossa. Keskusrikospoliisi

Tutkintapöytäkirjan mukaan Liisa Pasanen pakeni poikansa kanssa Tyynelän taloon, lähistöllä olevan maanviljelijän ja tämän vaimon luo. Hän kielsi ketään soittamasta poliisia. Liisa tiesi vanhastaan, että miehensä rauhoittuisi, kun saisi olla yksin. Äiti ja poika menivät Tyynelän talon uunin taakse piiloon.

Tauno Pasanen kävi ovella, mutta kun häntä ei päästetty sisään, hän palasi kotiinsa.

Pontikkaa kului jälleen.

Vanha tuttu kävi Pasasen kodin ovella. Pasanen pyysi, ettei poliiseja hälytettäisi paikalle, mutta hänen kädessään olevasta kivääristä ei puhuttu.

Tyynelän talon emäntä oli kuitenkin sillä välin soittanut poliisit. Liisa kertasi tapahtumat neljälle konstaapelille ja kehotti heitä varomaan aseistautunutta miestään.

Tutkintapöytäkirjassa Liisa kertoi poliisien vastanneen naurahtaen: Kyllä he tällaisella joukolla pärjäävät.

Puolen tunnin kuluttua tuttunsa lähdöstä Tauno Pasanen katsoi ulos ikkunastaan. Useita miehiä oli tulossa pihapolkua pitkin talolle päin. He olivat peräkkäin jonossa ja lähekkäin toisiaan.

Pasanen näki heti, että miehet olivat Pihtiputaan poliiseja. Konstaapeli Onni Saastamoisella oli päässään poliisin virkalakki, mutta muutoin poliisit olivat siviiliasuissaan.

Pasanen latasi kiväärinsä.

"Soita nimismiehelle, että tulee hakemaan nuo raatonsa pois"

Pasanen survaisi kiväärinpiippunsa eteisen ikkunalasin läpi.

Ensin hän ampui kymmenien metrien päästä 33-vuotiaan Pentti Turpeisen, joka kaatui Veikko Riihimäen kanssa polulle kuin saman laukauksen lävistämänä. 37-vuotias Onni Saastamoinen hyppäsi polulta sivuun.

Seuraavaksi hän ampui 53-vuotiaan Riihimäen. Myöhemmin lääkärinlausunnossa selvisi, että Turpeinen ja Riihimäki kuolivat heti.

31-vuotias Mauno Poikkimäki pyrki ampumista pakoon ryömimällä lumessa yksinäisen kuusen taakse. Pasanen siirtyi eteisestä kamariin ja ampui Poikkimäkeä.

Pasanen latasi aseensa uudelleen ja käveli pihalle. Siellä hän ampui uudestaan Poikkimäkeä ja Saastamoista. Myöhemmin hän kertoi poliiseille, että Saastamoinen oli laukauksen kajahtaessa ähkäissyt. Pasanen oli tähdännyt tätä rintakehään.

Sekään ei riittänyt. Pasanen kävi jälleen ampumassa puun juurella olevaa Poikkimäkeä lähietäisyydeltä päälakeen.

Sitten Pasanen kävi katsomassa maassa makaavia miehiä.

Hän kertoi myöhemmin kuulusteluissa tunnistaneensa silloin kasvoilta juuri ampumansa Turpeisen ja Saastamoisen. Saastamoisen kanssa hän oli hiihtänyt lapsena kilpaa. Turpeisen kanssa hän oli joutunut asioimaan aikaisemminkin pontikankeiton takia ja riehuttuaan kotisaunassaan.

Kiväärinsä Pasanen iski konstaapeli Turpeisen viereen hankeen ja asetti panoslippaan tämän hartioille. Sitten Pasanen eteni Tyynelän taloon.

Poliisit eivät olleet ampuneet laukaustakaan.

Tauno Pasasen tuvan rikkoutunut ikkunalasi.
Pasanen survaisi Sako-kiväärillään ikkunan läpi ennen ampumista.Keskusrikospoliisi

Tyynelän isäntä kertoo tutkintapöytäkirjassa havahtuneensa keskipäivällä ammuskelun ääniin. Pian Pasanen saapui tuvan ovelle, joka avattiin hänelle.

Pasanen totesi isännälle:

– Kuule, meillä ei ole ollut mitään vihaa.

– Ei ole ollut, vastasi Tyynelän isäntä.

Silloin Pasanen sanoi:

– Soita nimismiehelle, että tulee hakemaan nuo raatonsa pois, siellä on neljä poliisia syrjällään.

Kylä menee sekaisin

Nimismies Reijo Heikkinen soitti Tyynelän isännälle takaisin kaksi kertaa. Hän ei ollut uskoa tämän ilmoitusta tapahtuneesta.

Viranomaisia odotellessaan Pasanen istui rauhallisena ja tekoaan katuvana Tyynelän tuvassa. Maanviljelijän pojan todistuksen mukaan Pasanen oli itkenyt jatkuvasti. Kiväärin hän kertoi jättäneensä konstaapeli Turpeisen viereen ja lisäsi talon isännälle: "Siinä on pyssy jos tarvitset."

Sairaankuljetusauto kurvasi paikalle, ja sen nuori kuljettaja kävi tutkimassa maassa makaavat kylän konstaapelit. Kaikki neljä poliisia todettiin kuolleiksi. Heidät kuljetettiin hangelta pois hevosvaunuilla.

Lopulta paikalle saapui vanhempi konstaapeli Väinö Viinikainen.

Hän oli Pihtiputaan ainoa elossa oleva poliisi.

Väinö Viinkainen.
Väinö Viinikaisen kuva on julkaistu Apu-lehdessä pian surmien jälkeen. Silloin kuvatekstinä oli paljonpuhuvat sanat: "Hänellä on kiire. Hänellä ei ole mitään sanottavaa."Helge Heinonen / Museovirasto

– Nyt kyytiin!

Nuorempi konstaapeli Heikki Häyrinen oli viettämässä vapaapäivää Jyväskylässä, kun törmäsi partiokaveriinsa, joka huudahti poliisiautosta. Häyrinen napattiin partion mukaan, ja pian hän oli matkalla Pihtiputaalle.

Matkan varrella poliisiradiosta kerrottiin, että surmaaja oli otettu kiinni ja viety Pihtiputaan poliisiasemalle.

Pelko hiipi nuoren konstaapelin mieleen. Mistä hän olisi voinut ennustaa, että vapaapäivä katkeaisi Suomen verisimpiin poliisisurmiin?

Partio ajoi suoraan Pihtiputaan poliisiasemalle. Kylässä oli täysi tivoli päällä.

Poliisiaseman pihassa oli autoja, väkeä, kuvaajia. Partion noustessa autosta ja edetessä asemalle he huomasivat, että paikalle ehtineet virkaveljet olivat lukinneet oven.

– Tilanne siellä oli aika kireä, muistelee nyt 75-vuotias Häyrinen kotonaan Konnevedellä.

Häyrinen päätyi viettämään paikkakunnalla noin kuukauden päivät komennuksella. Surmattujen poliisien tilalle tarvittiin miehiä.

Koko Suomi kuulee Pihtiputaasta

Keskusrikospoliisin tutkijaryhmä saapui Pihtiputaalle. Näky Pasasen tilalla oli järkyttävä: lumessa oli neljä kuoppaa, joihin oli valunut valtavasti verta.

Poliisit kävivät kuulustelemassa vielä tokkuraista ja jonkin verran juopunutta Pasasta sellissä. Surmatöistä ei ollut ehtinyt kulua kuin pari tuntia.

Tutkintapöytäkirjan kirjoittaneen komisario Arto Hokkasen kysyessä Pasaselta, hänkö oli tappanut ihmisiä, Pasanen vastasi kierrellen: "Niin kait ne minua syyttää."

Helsingin Sanomat 1969.
Surman jälkeen tapahtumista uutisoitiin laajasti, ja moni julkaisi uhrien kasvokuvatkin. Helsingin Sanomat kertoi murhenäytelmästä heti seuraavana päivänä, 8. maaliskuuta 1969.Kuvakaappaus / Helsingin Sanomat

Kuulusteluissa Pasanen kiisti, että hänellä olisi ensimmäisen laukauksen ampuessaan ollut tarkoitus tappaa ketään. Kertomansa mukaan hän ei aluksi tähdännyt tarkoin eikä ketään erityisesti. Hän oli olettanut poliisit ikkunastaan nähtyään, että he olivat tulossa tappamaan hänet.

Miksi hän jatkoi ampumistaan?

Poliisien lesket kysyivät surmaajalta samaa poliisiaseman sellissä. Paikalla ollut Apu-lehden reportteri kirjoitti tuolloin Pasasen miettineen asiaa itsekin.

Miten hän saattoi tehdä sellaisen teon?

Sitä Pasanen ei osannut selittää.

Uutinen surmatöistä tavoitti koko valtakunnan. Poliisien vaimojen taloihin sateli suruvalitteluja. Presidentti Urho Kekkonen lähetti osanottonsa.

Neljä naista oli jäänyt leskeksi, kahdeksan alaikäistä lasta menetti isänsä.

Pihtiputaan poliisien lesket vanhassa valokuvassa.
Poliisien lesket kutsuttiin nimismies Reijo Heikkisen kansliaan surmien jälkeen. Helge Heinonen / Museovirasto

Tapahtuman syytä alettiin kuumeisesti kartoittaa.

Tutkintapöytäkirjassa eräs Pasasen tuttavista kertoi, että miehen ammuntataidot olivat hämmästyttävät. Kerran Pasanen oli ampunut lentoon lähteneen sorsan noin sadan metrin päästä kiväärillään.

Useita todistajia kuultiin, ja Pasasesta piirtyi yksimielinen kuvaus. Selvin päin mitä parhain mies, perheelleen hyvä ja avulias – humalassa ennalta-arvaamaton ja aggressiivinen.

Pasasen humalatila oli lääkärien mukaan ollut tekohetkellä keskivahva, 1,21 promillea. Tosin hän oli karaistunut alkoholin käyttäjä: poliiseille Pasanen oli kertonut ottaneensa viinaa kymmenenvuotiaasta saakka (Ilta-Sanomat). Helsingin Sanomat uutisoi surmien jälkeen Pasasen saaneen aikanaan potkut Kymi-yhtiöltä juopottelun takia.

Kuulusteluissa Pasanen kertoi, että oli ennen kohtaamista poliisien kanssa harkinnut itsensä surmaamista. Syynä olivat toistuvat huolet viinan kanssa.

Huhut kaunoista jatkuivat. Pari vuotta ennen poliisisurmia sattunut välikohtaus Pasasen ja konstaapelien välillä kotisaunassa nostettiin esiin. Helsingin Sanomissa kerrottiin, että Erkki Reinin ja Pentti Turpeisen hakiessa miestä saunasta riehumasta oli jompikumpi lyönyt Pasasta nyrkillä laittaessaan tätä rautoihin.

Reini kertoo, ettei väite pidä paikkaansa. Pasanen harasi vastaan saunan ovella, mutta käveli lopulta itse saunalta pukeutumaan.

– Me emme lyöneet, eikä lyönyt Pasanen, Reini muistaa yhä.

Tauno Pasanen oikeudessa.
Tauno Pasanen kuuntelemassa tuomiotaan 18. huhtikuuta 1969.HS-arkisto

Pasasen mielentilatutkimus valmistui vuosi surmien jälkeen. Vuoden 1996 Ilta-Sanomat raportoi tutkimuksen löytäneen Pasasesta “primitiivisenä ilmiönä voimistuvan paranoidisen vihamielisyyden." Sen mukaan poliisit olivat Pasaselle vihollisia, vastapuolen joukkoa.

Mutta Pasanen kiisti kaunan kerta toisensa jälkeen surmien jälkeisissä kuulusteluissa.

Vielä silloinkin, kun asia nostettiin esiin 40 vuotta tapahtumien jälkeen (Alibi), Pasanen kielsi poliisivihan. Siitä ei saatu syytä teolle.

Tauno Pasanen tuomittiin Pihtiputaan välikäräjillä elinkautiseen kuritushuoneeseen sekä maksamaan lukuisia korvauksia. Tapauksesta kertovassa kirjallisuudessa hänen kerrotaan katuneen tekojaan syvästi niin oikeudenkäynnissä kuin vankeudessa, ja hän kertoi myöhemmin Alibin haastattelussa sovittavansa tekojaan loppuelämänsä.

Pihtiputaan poliisisurmien jälkinäytös oli kuitenkin vasta alkamassa, kun Pasaselle luettiin tuomiota.

Tauno Pasanen saa armahduksen

Viina se ol' kaiken pahan alku meijän perreessä.

Sanat ovat elokuvan Kahdeksan surmanluotia _-_motto (Elonet).

Kun Pihtiputaasta tuli surujen kylä keskellä kirkasta päivää, oli elokuvaohjaaja Mikko Niskanen vierailulla lähipitäjässä. Entisen elokuvaprojektinsa takia kriisiytynyt Niskanen kuvaili surmauutista kuin sähköiskuksi itselleen. "Tajusin, että tässä oli taustalla kokonainen ongelmakenttä, sen maasto oli minulle tuttu", Niskanen oli todennut (Elonet).

Hän halusi kuvata tapahtumat elokuvaksi – eikä voinut aavistaa, miten valtava vaikutus sillä olisi Pihtiputaan surmien puinnissa.

Paikkakuntalaiset ja poliisit suhtautuivat filmin tekemiseen varsin varauksellisesti. Niskanen oli kuitenkin päättänyt, ettei kuvaisi elokuvassaan poliiseja yksilöinä. Konstaapeleista tehtiin kasvoton ja nimetön virkavallan käsite, jota vastaan elokuvan päähenkilö, Pasi, taistelee.

Niskasen tulkinnassa köyhä pienviljelijäperhe pyristelee jatkuvassa ahdingossa, ja viinankeitosta tulee yhteiskunnallinen protesti, erityisesti poliiseja kohtaan (KAVI). Päähenkilö Pasi on sosiaalisesti ja taloudellisesti jatkuvassa epätoivon loukussa. Pasi ampuu neljä poliisia pihalleen, ja Niskanen käytti elokuvassaan aitoa materiaalia Saastamoisen, Riihimäen, Poikkimäen ja Turpeisen hautajaisista. Myös tapauksen tutkintapöytäkirja oli Niskasen hallussa.

Pasi-päähenkilö elokuvassa Kahdeksan surmanluotia. Mikko Niskasen roolihahmo.
Elokuvassa Kahdeksan surmanluotia Mikko Niskanen näyttelee ikimuistoisesti Pasi-nimisen pienviljelijän roolin. Elokuvan loppukohtauksessa Niskanen näytteli humalassa. Leif Öster

Elokuva sekoittui todellisuuteen.

Pasanen oli saanut ymmärrystä osakseen lehtien keskustelupalstoilla jo ennen elokuvaa olosuhteidensa takia. Julkinen myötätunto tuntui vain kasvavan elokuvan myötä.

"Filmin nähtyään tuskin kukaan ajattelee Pasasta murhamiehenä, vaan pikemminkin kärsivänä ihmisenä", muotoiltiin Apu-lehden elokuvakatsauksessa 1981. Seuraavana vuonna lehti kutsui Pasasen tekoa mielipuoliseksi teoksi, mutta myös yhteiskunnalliseksi protestiksi.

Kahdeksan surmanluotia oli käännekohta, jonka jälkeen tappajan kuva muuttui "pahan ruumiillistumasta rikkinäiseksi ihmiseksi", olosuhteiden uhriksi, arvioi puolestaan sosiologi Matti Virtanen Mikko Niskasen töistä kertovassa kirjassa.

Myötätuntoa herui presidentiltäkin. Vuonna 1982 Apu kertoi Urho Kekkosen kirjoittaneen Pasaselle yksityisen kirjeen tapahtumien jälkeen.

Hän oli kertonut ymmärtäneensä Pasasen kovaa elämänkohtaloa.

Kahdeksan surmanluotia näytettiin Tauno Pasaselle Turun vankimielisairaalassa huhtikuussa 1971, kaksi vuotta surmien jälkeen.

Niskaselle Pasanen oli sanonut elokuvasta: "Tää on niin totta, että minua välillä naurattaa ja itkettää. Näin se ol elämä siellä. Se ol niin tarkkaan kuvattu tuo minun elämänkohtalon, että se on ku suoraan minun sielustan revästy." Elokuvasta kertovassa kirjassa tosin todetaan, että Pasanen myöhemmin kritisoi yksityiskohtien ristiriitaisuutta Kahdeksan surmanluodin ja oman elämänsä välillä.

"Olen allekirjoittanut armahdusanomuksen tekemällä elokuvan", sanoi Mikko Niskanen lehdistölle vuosia myöhemmin, kun elokuvaa näytettiin taas televisiossa (Ilta-Sanomat). Armahdusanomuksia tehtailivat muutkin: Pasasen perhe, vankitoverit, ja Pasanen itse.

Vuonna 1982 silloinen tasavallan presidentti Mauno Koivisto armahti Tauno Pasasen.

Pihtiputaan poliisisurmaaja oli vapaa.

Paluu kysymyksiin

Vanhojen lehtitietojen mukaan Pasanen eli hiljaiseloa pitkään vapautuksensa jälkeen. Pihtiputaan tilan oli Liisa jo myynyt, ja talo purettiin myöhemmin.

Vuosien varrella Pasanen erosi Liisasta, mutta kaksikko pysyi tiiviissä väleissä. Pasanen sai Liisasta usein myös seuraa jatkuvalle juomiselleen.

14 vuotta vapautumisensa jälkeen, vuonna 1996, Ilta-Sanomissa uutisoitiin Pasasen hälyttäneen kotiinsa poliisin.

Hän oli kuristanut Liisan hengiltä 2,4 promillen humalassa molempien ryyppyputken jälkeen ja riidan tuloksena. Itse kuristamista Pasanen ei muistanut ja kiisti tappaneensa Liisan tahallaan. Pasanen sai tuomion taposta, ja vapautui 2000-luvun alussa (Ilta-Sanomat).

Tapausta käsittelevässä kirjassa todetaan Pasasen myöntäneen, että humalapäissään hän saattoi olla aggressiivinen ja kiihtyä helposti.

"Ja silloin menee vintti pimeäksi."

Tauno Pasasen ovi.
Pasanen on vuosikymmenten aikana kerta toisensa jälkeen kiistänyt kaunat poliisin kanssa.Niko Mannonen / Yle

Mustasta perjantaista on kulunut viisikymmentä vuotta. Pihtiputaalla pidetään jälleen muistotilaisuus. Lesket ovat iäkkäitä, lapset aikuisia. Hautausmaalla on vastikään kunnostettu muistomerkki, jossa on neljä nimeä.

Miksi?

On palattava 85-vuotiaan Tauno Pasasen ovenpieleen. Hän on kärsinyt tuomionsa ja sovittanut tekonsa, mutta kysymys on edelleen vastaamatta. Sitä on esitetty vuosikymmenten aikana lukemattomia kertoja.

Olivatko surmat pitkän tapahtumaketjun räjähdyspiste, jossa maaseudun olosuhteet, työttömyys ja niukkuus, näyttelivät pääosaa?

Vai oliko kaikki sittenkin pontikkaperkeleen tulosta, jolloin viina vei viimeiset rippeetkin toivosta tulevaisuuteen?

Saammeko Suomea repineelle tapahtumalle lopullisia vastauksia?

Pasanen päästää kotinsa kynnyksen yli ja istahtaa tuolilleen.

Mutta haastattelua ei voida tehdä.

Tauno Pasanen kertoo luvanneensa lapsilleen, ettei enää puhu julkisuudessa tapahtumista. Ei nyt, ei huomenna, ei koskaan. Ei vaikka moni on pyytänyt.

Pihtiputaan uhriluku on korkea.

Ovi pitää sulkea.

Katso elokuva Kahdeksan surmanluotia Yle Areenassa.

Verijäljet ja ruumishuone olivat leskelle tarjottu kriisiapu – 33-vuotias Riitta Turpeinen jäi lasten kanssa yksin. Lue juttu tästä.

Matala bannerikuva. Leski pitelee surmatun miehensä virkalakkia Kuva: Niko Mannonen / Yle

Konepistooli ei suojannut Pihtiputaan surmilta – Poliisi voi yhä yllättyä hälytystehtävissä: "Kotiinsa linnoittautunut on kuin villieläin". Lue juttu tästä.

Matala bannerikuva. Kuvituskartta surmapaikasta ja poliisien varomattomuudesta: Kuvitus: Asmo Raimoaho

Jutussa on käytetty lähteinä Pihtiputaan poliisisurmien tutkintapöytäkirjaa, artikkeleita vuoden 1969 Helsingin Sanomista ja Apu-lehdestä, artikkeleita vuoden 1981 sekä vuoden 1982 Apu-lehdestä, artikkeleita vuoden 1996 ja 2017 Ilta-Sanomista, artikkelia vuoden 2009 Alibista, Hannes Markkulan kirjaa Suomalainen murha 1953-1990 sekä Sakari Toiviaisen kirjaa Tuska ja Hurmio – Mikko Niskanen ja hänen elokuvansa.


Henry Frilund, 25, paloi loppuun töissä, joutui työttömäksi ja asui yli vuoden kadulla: "Ei minulla ollut minkäänlaista ihmisarvoa"

$
0
0

Asunnottomuus ei ole juuri muuttunut kahden vuoden takaisesta, kertovat tuoreet tilastot. Asumisen rahoitus ja kehittämiskeskus Aran selvityksen mukaan Suomessa oli viime vuonna yhteensä lähes 5 500 asunnotonta. Pitkäaikaisasunnottomuus laskee jo kymmenettä vuotta peräkkäin, osoittavat Aran julkaisemat asunnottomuusluvut.

Eniten asunnottomia oli Aran vuotuisen selvityksen mukaan pääkaupunkiseudulla yli puolet koko maan asunnottomista yhteensä, yli 3 000. Suurista kaupungeista eniten asunnottomia oli viime vuonna Helsingissä, yli 2 100 eli yli kolmannes. Toiseksi eniten oli Espoossa, 658 ja viidenneksi eniten Vantaalla 246 asunnotonta.

Helsingin tilastointia on kuitenkin muutettu, joten pääkaupungin luvut eivät ole ihan vertailukelpoisia aiempiin vuosiin verrattuna, arvioivat sekä Y-Säätiö että Vailla vakinaista asuntoa -yhdistys. Esimerkiksi Helsingissä asunnottomien arkea tukevien matalan kynnyksen paikkojen kävijämäärät ovat kuitenkin kasvaneet. Lisäksi lyhytaikaiset asunnottomat jäävät helposti tilastojen ulkopuolelle jopa kokonaan.

"Nuoria ja kolmekymppisiä kaduilla jatkuvasti enemmän", tiedetään kenttätyössä

Vailla vakinaista asuntoa ry:n kenttätyössä saamien havaintojen mukaan kadulla ja yömajoissa näkyy myös asunnottomien nuortuminen, vaikka tilastot eivät sitä kerrokaan. Yhdistyksestä kerrotaan, että kaduilla ilman asuntoa tai minkäänlaista yöpaikkaa pyörii entistä enemmän kolmenkympin kieppeissä olevia ihmisiä. Aiemmin yömajat ja kahviot olivat tyypillisesti keski-ikäisten ja vanhempien valtakuntaa.

– Nuoria ja kolmekymppisiä on kadulla jatkuvasti enemmän. Monilla on lastensuojelutausta ja vakavia mielenterveys- tai päihdeongelmia. He tarvitsisivat kokonaisvaltaista tukea. Resurssien puutteessa me kamppailemme sen kanssa, että saamme ylipäätään kaikki mahtumaan sisään, kuvailee Vva ry:n toiminnanjohtaja Sanna Tiivola tuoreessa yhdistyksen tiedotteessa.

Tämän jutun pääkuvan paikalla olevalla videolla 25-vuotias Henry Frilund kertoo siitä, miltä tuntuu menettää työpaikka, kämppä ja parisuhde loppuunpalamisen seurauksena.

Kävimme Hietaniemen palvelukeskuksen yömajan aamiaisella tapaamassa niitä, joilla ei ole asuntoa. Siellä myös Henry nukkui jonkun yön. Henryn mukaan hätämajoituksessa oli levotonta, eikä hän mennyt sinne mielellään.

Ronilla ei ole koskaan ollut omaa kotia

Koditon Roni Nyland syö aamiasta Hietaniemen palvelukeskuksessa.
Roni Nylandilla ei ole ollut koskaan omaa asuntoa. Hän on yöpynyt yömajassa kesästä lähtien. Kristiina Lehto / Yle

Miehet ovat heti aamusta jonossa oven ulkopuolella. Kello on puoli kahdeksan.

Samat miehet tulevat yö toisensa jälkeen nukkumaan Hietaniemenkadun patjoille. Petipaikkoja on 70 ja ne ovat aina lähes täynnä. Paperittomat asunnottomat yöpyvät Diakonissalaitoksen hätämajoituksessa.

Suuri osa miehistä näyttäisi olevan kypsään ikään ehtineitä, mutta joukossa on myös nuoremman näköisiä kavereita. Tilastojen mukaan
alle kolmekymppisiä on viidennes. Naisia ei tänä aamuna näy.

Roni Nyland kauhoo puuroaan hieman kumarassa kaveria vastapäätä. Tarjottimella on myös ruisleipä, kahvia ja mehua.

Hän ihmettelee kysymystä siitä, miltä puuro maistuu.

– Ihan hyvältä, hän sanoo lopulta hieman hämillään.

Roni vastailee verkkaisesti ja lyhytsanaisesti.

Vaikka kaikki pöydät ovat täynnä miehiä, tunnelma on rauhallinen: miehet tulevat, jonottavat aamiaisen, syövät sen, juttelevat jotain, joku lukee Hesaria, jotkut katsovat videoita puhelimista. Miehet eivät jää kuitenkaan sen kummemmin oleskelemaan ruokalaan: monen suunta käy aamusaunaa kohti pesulle, moni häipyy hoitelemaan asioitaan, tai kuka minnekin.

Roni on 29-vuotias ja hän on yöpynyt Hietaniemenkadulla kesästä lähtien. Äidilläkin saa kuulemma olla yötä. Omaa asuntoa ei ole, ei ole koskaan ollutkaan. Koulu ei peruskoulun jälkeen ole maistunut. Työtä ei ole, ei ole koskaan ollut, eikä ole kuulemma tulossakaan.

Roni lähtee saunomaan. Loppupäivän hän aikoo "vain olla".

Koditon Sami Voutilainen lähtee aamiaisen jälkeen metadonikorvaushoitoon.
Sami Voutilainen lähtee aamiaisen jälkeen metadonikorvaushoitoon. Takana on yö Hietaniemenkadun hätämajoituksessa. Illalla takaisin.Kristiina Lehto / Yle

Sami haaveilee omista lakanoista ja keittiön pöydästä

Vähän velmun näköinen nuorehko mies huutelee Ronille jotain viereisestä pöydästä ja kysyy minulta ja kuvaajaltani, että jos suostuu haastatteluun, niin saako siitä hyvästä kämpän. Ei valitettavasti saa, vastaamme.

Hän on 39-vuotias Sami Voutilainen ja hänen lautasensa on jo tyhjä.

– Puuro pitää miehen tiellä. Ja selvinpäin, hän sanoo.

Hän pakkaa kassiinsa tonnikalapurkin ja kertoo lähtevänsä kohta hakemaan metadoniklinikalta lääkkeet ja sen jälkeen pelaamaan päiväkeskukseen biljardia.

Ohjelmassa on myös Kela-asioiden ja uusien henkkareiden järjestelyä. Sami kertoo, että kaikki paperit vietiin yhtenä yönä juuri Hietaniemenkadun yömajassa.

– Hyvällä tsägällä mä saan hoidettua ne mun henkilöllisyystodistukset, että saan edes pankista rahaa. Eihän tässä voi viedä muijaakaan leffaan, kun ei ole pankkikorttia.

Illalla mies aikoo palaa takaisin.

– Pakkohan, ei ole muuta kämppää.

Edellinen asunto oli Pelastusarmeijan asunto, mutta sen vuokrasopimus loppui. Sami oli viisi vuotta kaupungin asuntojonossa ja aikoo uusia hakemuksen, kun ehtii. Hän uskoo saavansa sossulta puoltavan lausunnon asuntoa varten.

Sami on yöpynyt Hietaniemenkadulla pari kuukautta eli siitä lähtien kun pääsi sairaalasta, jossa oli viisi viikkoa. Sairaalareissuun syynä olivat huumeet: omien sanojensa mukaan joutui "lääkitsemään itseään katukaupasta hankitulla Subutexilla", jotta pääsisi korvaushoitoon.

Sami haaveilee asunnosta, jonne voisi viedä vieraan ja jossa voisi elää normaalia elämää.

– Silleen että pysyy pesuaineet yhdessä huoneessa ja ruuat toisessa. Siellä olisi keittiön pöytä, omat lakanat, oma pesukone ja imuri. Sitten voisi siivota, kun siltä tuntuu.

Entinen koditon Henry Frilund tekee näyttävän flipin.
Henry Frilund teki töitä ennen loppuun palamistaan skeittauksen parissa. Skeittaus on vieläkin rakas harrastus. Kristiina Lehto / Yle

"Jono tuettuihin asuntoihin on kohtuuttoman pitkä"

Vailla vakinaista asuntoa -yhdistyksen mukaan asunnottomuuden karu arki näkyy Helsingissä selkeästi.

– Koko Helsingin asunnottomien palvelujärjestelmä on tukossa: hätämajoituksessa on ahdasta ja jono tuettuihin asuntoihin on kohtuuttoman pitkä. Tukea tarvitsevat ihmiset joutuvat odottamaan tuetun palvelun asumista vuoden ja jopa ylikin, sanoo tiedottaja Katri Immonen.

Immonen painottaa, että kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja ei ole riittävästi. Tämä heijastuu myös siirtymiseen tuetusta asumisesta itsenäiseen asumiseen.

– Tämä pitkittää asunnottomuutta myös niillä vailla vakinaista asuntoa olevilla, jotka eivät tarvitse tukea asumiseen, Immonen toteaa.

"Mikään paha ei kestä ikuisuuksia" – 24-vuotias Paula Pura eli kaksi vuotta asunnottomana Helsingissä ja pelkäsi koko ajan

Suomesta tuli koko maailman mallimaa asunnottomuuden hoidossa – Ulkomaisia tiedotusvälineitä käy tiuhaan

Kodittomien määrä kasvoi Tampereella: kehityksen suunta kääntyi

Markku Korhonen vuoraa telttansa styroksilla, jotta siellä pärjäisi 30 asteen pakkasessa – vaikka asunnottomien määrä laskee, heitä on yhä tuhansia

Päättäjien keinot Helsingin asunto-ongelmaan: Pilvenpiirtäjiä! Lisää vuokra-asuntoja! Enemmän palkkaa! Lisää taloja pelloille!

Verijäljet ja ruumishuone olivat vuoden 1969 kriisiapu – kun mies ammuttiin, 33-vuotias Riitta Turpeinen jäi lasten kanssa yksin

$
0
0

Riitta Turpeinen muistaa, kun puhelin soi.

Oli maaliskuinen perjantaipäivä 1969, lasten hiihtolomaviikko. Mies, nuorempi konstaapeli Pentti Turpeinen, oli lähtenyt työasioissa seuraamaan erään pontikkajupakan edistymistä käräjillä.

45 minuuttia miehen lähdön jälkeen vaimo vastasi puheluun.

– Meidän ukot on kaikki tapettu, sanoi soittaja, vanhemman konstaapeli Väinö Viinikaisen Reetta-vaimo. Perhetuttu.

– Älä nyt höpötä, huudahti Turpeinen ja sulki puhelun.

Hän istahti lattialle. Kauhu valtasi nuoren perheenäidin mielen ja kehon.

Oliko se totta?

Turpeinen soitti kiireesti nimismiehen kansliaan. Ensin hänen aneleviin kysymyksiinsä ei suostuttu edes vastaamaan, mutta lopulta kanslisti soitti takaisin.

– Kyllä se on totta, kuului vastaus.

Hän laski luurin, käveli ulko-ovelle ja huusi pihalla leikkiville lapsille:

Meidän isä on kuollut!

Hopeahiuksisen Riitta Turpeisen ääni murtuu. Leski on nyt lähes 83-vuotias, mutta muistaa kaiken. Neljä lasta huusi hänelle viisikymmentä vuotta sitten pihalta: Ei isä voi olla kuollut! Hän lähti äsken kotoa!

– Hän lähti viimeisen kerran, Turpeinen sanoo kotonaan Pihtiputaalla.

Leski nostaa käden kasvojensa eteen. Sormien takaa valuu kyyneleitä.

Koti täyttyy kukista

Turpeisen seinällä olevassa valokuvassa on mustiin pukeutunut nuori nainen ja neljä mustiin pukeutunutta lasta. Perhe Turpeinen ilman isää.

Tapahtumien jälkeisistä ajoista on muistoja, joita ei kukaan toivoisi.

Vanhoista, mustavalkokuvista ei sitä voi päätellä, mutta Riitta Turpeisella on kirkkaat, harmaansiniset silmät.

Niihin on raastavaa nostattaa lisää kyyneleitä.

Riitta Turpeinen katsoo valokuvaa.
Seinässä olevassa mustavalkoisessa kuvassa on edelleen muistona Turpeisen lapset ja leski pukeutuneena mustiin.Niko Mannonen / Yle

Turpeinen kutsuu surmapäivää mustaksi perjantaiksi. Silloin Pihtiputaan kukkakauppiailla riitti asiakkaita. Turpeisen koti täyttyi surukimpuista niin, että niitä piti lopulta viedä saaveissa hangelle. Kaikki halusivat muistaa nuorta leskeksi jäänyttä äitiä, joka jäi yksin.

– Vähärahaisena ihmisenä olin katkera, kun ihmiset toivat kukkia. Miksi he eivät tuoneet rahaa? Turpeinen sanoo.

Yhtäkkiä lesken täytyi pystyä paitsi elättämään perheensä, myös maksamaan perheen uusi talo. Se oli hankittu vasta muutamia kuukausia ennen miehen kuolemaa. Kaikki kaatui yhtenä painajaismaisena päivänä naisen harteille.

– Sitä päivää on eletty nyt 50 vuotta, Riitta Turpeinen sanoo.

Riitta Turpeinen vuonna 1969.
Surmien jälkeen otetussa valokuvassa itkevää Riitta Turpeista autetaan autosta. Turpeinen ei itse muista kuvan ottohetkeä.Helge Heinonen / Museovirasto

Pentti ja Riitta Turpeinen ehtivät olla naimisissa 12 vuotta. Mies oli töissä, rouva pitkälti kotona lasten kanssa. Tuohon aikaan poliisit ja heidän vaimonsa olivat keskenään ystäviä, ja iltoja istuttiin yhdessä. Kaikki olivat kuin yhtä perhettä.

Se kaikki loppui surmiin.

Pentti Turpeisen toimialueeseen kuului muutamakin syrjäisempi kylä, mukaanluettuna Korppinen, jossa Pasaset asuivat. Turpeisen lapset kutsuivat niitä alueita yhteisnimellä Pimeäperä.

Pontikka virtasi kylillä, ja sen sai poliisin vaimona kokea myös Riitta Turpeinen.

– Jos poliisi pysäytti pontikankeittäjät tiellä, he yrittivät ajaa päälle, Turpeinen kertoo vakavana.

Mutta vakava ilme keventyy hetkeksi, ja surun keskeltä pilkahtaa Turpeisen kujeileva luonne.

Turpeinen kertoo, miten kerran ajatteli maistaa pontikkaa itse - ihan vain tietääkseen, mistä kaikki kohkasivat. Litkua oli takavarikoituna kotona, joten Turpeinen otti kupin ja korkkasi astian ajatellen, ettei mies sitä kuule.

Mutta Pentti kuuli. Riitta Turpeinen kiroaa kevyesti, kun muistelee tapahtumaa selvästi huvittuneena.

Pentti tarttui Riitan käteen ja kaatoi pontikan takaisin. Poliisin vaimo ei toista kertaa aineeseen sotkeutunut.

Pentti Turpeinen
Pentti-miehen valokuva on edelleen Riitta Turpeisella tallessa.Niko Mannonen / Yle

Pontikan takia yksi Pihtiputaan poliisien mieliharmeista oli Tauno Pasanen: mies, jonka kanssa Turpeinen oli joutunut ottamaan mittaa aiemminkin hakiessaan tätä kotisaunastaan. Riitta Turpeinen muistaa nähneensä Pentin kravatin katkenneena ja kaula hiertyneenä tapauksen jälkeen.

Pentti Turpeinen sai usein kotiinsa puhelimitse pyynnön tulla Pasasille rauhoittamaan tilannetta. Se johtui siitä, että Riitta-vaimo ja Tauno Pasasen Liisa-vaimo olivat olleet rippikoulukavereita. Luottamus oli säilynyt vuosien jälkeen.

Mutta kerran Pentti sanoi vaimolleen, ettei tiennyt, milloin lähtee viimeisen kerran Pasasen tiluksille.

Riitta Turpeinen muisti asian, kun häntä kuultiin tutkintapöytäkirjaan.

Turpeisen painajainen

Perjantaita edeltävänä yönä Riitta Turpeinen heräsi. Pentti oli pyörinyt sängyssä niin kovasti, että vaimokin havahtui. Mies oli hiestä märkä ja tuskissaan.

Lopulta Pentti nousi ja istahti sängyn päähän miettimään.

– Kysyin, mikä hänen on. Hän vastasi: “En minä sinulle sitä kerro”, Riitta Turpeinen sanoo.

Pentti oli vain sanonut, että Tauno Pasanen on kuvioissa, ja vaimolle tulisi kova suru.

– "Sinä tästä eniten kärsit. Muuta en kerro sinulle." Ja hän kävi uudestaan nukkumaan, Turpeinen toteaa.

Seuraava aamu alkoi kuin muutkin. Pentti oli pyytänyt Riittaa keittämään ruoan sillä aikaa, kun mies olisi käymässä käräjillä. Oli huikannut heipat ovella ja lähtenyt.

Sitten tuli puhelinsoitto, ja Riitta Turpeisen elämä särkyi.

Vanha valokuva poliisien hautajaisista.
Riitta Turpeisen muisti on haalistanut osan surmapäivän ja sen jälkeisten päivien tapahtumista. Valokuvissa on muistoja miehen ja muiden konstaapeleiden hautajaisista.Niko Mannonen / Yle

Lesken muistissa on aukkoja noilta päiviltä. Lääkäri oli määrännyt terveyssisaren antamaan rauhoittavan piikin, jotta nuori äiti saataisiin edes jotenkin tolpilleen.

Mielikuvien palaset palautuvat mieleen ja kirveltävät silmiä.

Turpeista järkytettiin vielä lisää.

Pihtiputaan kirkkoherra tuli noutamaan perhettä ja johdatti heidät Pasasen tilalle. Leski ei vieläkään ymmärrä, miksi niin tehtiin.

Hangessa oli neljä jälkeä. Verta oli valtavasti. Yksi Turpeisen lapsista yritti lapioida jälkiä piiloon, mutta ne eivät peittyneet.

Turpeinen ei muista, milloin heidät haettiin sairaalaan - samana iltana vai seuraavana. Mutta sen hän muistaa, että neljän poliisin ruumiit oli pesty, puhdistettu ja pantu arkkuun. Ne olivat peräkkäin lattialla.

– Poikani sanoi: "Minä tahdon nähdä isin!" Turpeinen kertoo ääni särkyen.

Kaikkien poliisien kasvot olivat murskaantuneet. Turpeinen ei voinut katsoa niitä.

Ylihoitaja ymmärsi sentään puhua lapset ympäri, ettei arkun kantta avattaisi, mutta poika näki isänsä silti.

Siinä oli Riitta Turpeisen ja hänen perheensä saama kriisiapu.

Pasasella on leskelle asiaa

Seuraavina päivinä tulivat sukulaiset, lehtimiehet ja viranomaiset. "Hullunmylly", kuten Turpeinen ilmaisee. Kaikki viralliset tilaisuudet pidettiin hänen kotonaan, sillä neljän lapsen kanssa leski ei olisi päässyt mihinkään.

Presidentti Urho Kekkosen osanotto, tuttavien värssyt ja kortit ovat kaikki Turpeisen aitassa tallessa kymmenen kilon kahvilaatikossa.

Hautajaispäivä koitti. Vanhassa lehtivalokuvassa näkyy surun musertama nuori Riitta Turpeinen nousemassa poliisiautosta hautausmaalle. Turpeinen ei muista kuvan ottamista.

Kirkossa poliisien leskille annettiin kullekin keltainen kukkakimppu käteen. Ne oli tarkoitus heittää arkkujen päälle myöhemmin, mutta kukaan ei ollut muistanut kertoa asiasta naisille.

Koko siunaustilaisuuden ajan Turpeinen pystyi ajattelemaan vain kädessään olevia kukkia, joiden tarkoitusta ei ymmärtänyt.

– Keltainen kukkakimppu, voi Herranjumala! Ajattelin, että kuka meitä onnittelee? Turpeinen henkäisee pyyhkien silmiään.

Riitta Turpeinen katselee valokuvia.
Valokuva-albumiin on tallentunut paljon muistoja myös poliisien hautajaisista.Niko Mannonen / Yle

Pentin yöllinen levottomuus ei koskaan selvinnyt Riitta Turpeiselle. Hän päätteli, että uni oli varmasti koskenut Tauno Pasasta.

Surmatyön oikeudenkäynti koitti. Turpeinen oli paikalla seuraamassa kaikkea ja ihmetteli, miten Tauno Pasasen kaltainen solakka ja komea mies oli pystynyt tekemään niin hirvittävän teon.

Yhtäkkiä poliisi kutsui Turpeisen mukaansa. Tauno Pasasella oli tälle asiaa.

"Istu siihen", oli kahlehdittu Pasanen ehtinyt sanoa, kunnes edesmenneen Pentin sisko tuli keskeyttämään.

– Hän sanoi: Riitta, lähde pois, mitä sinä täällä istut, Turpeinen kertoo.

Sen verran hän sai Pasasesta irti, ettei tämä ollut omien sanojensa mukaan erityisesti vihannut Penttiä. Turpeinen tulkitsi asian niin, että Pasanen oli kaikille poliiseille yhtä vihainen.

Se, mitä muuta asiaa Pasasella oli, jäi ikuisesti kesken.

"Miksi minä?"

Hautajaisten jälkeen Turpeinen pukeutui mustiin vuoden päivät. Pentin kuva ja muistoalbumit pysyivät pöydällä. Miehen sukulaiset olivat uskonnollisia, ja Turpeinen halusi olla heille mieliksi.

Leski kävi lastenhoitajan työhön tarvittavat kurssit ja pestautui kunnalle töihin. Työelämää kesti kymmenen vuotta, kunnes Turpeinen sairastui eikä jaksanut enää. Eläke myönnettiin, kun hän oli viisissäkymmenissä.

Vuosikymmenien ajan surmapäivä risteili mielessä. Kivääri oli ollut lumessa juuri oman miehen vieressä. Kerta toisensa jälkeen Turpeinen kysyi: Miksi minä?

– Kun lasten kasvaessa nuoriksi alkoi tulla vaikeuksia, sanoin monena aamuna: miksi Pentti lähti ja jätti minut? Turpeinen huudahtaa ja pyyhkii poskiaan.

Riitta Turpeinen pitelee Pentti Turpeisen poliisilakkia.
Riitta Turpeisella on edelleen muistona Pentti-miehen virkalakki.Niko Mannonen / Yle

Pihtiputaalaiset olivat aina olleet keskenään tuttuja, mutta surmien jälkeen Turpeinen ei enää uskaltanut lähteä talostaan ulos. Kaikki tuijottivat ja arvostelivat tapahtunutta.

Siltä Turpeisesta ainakin tuntui. Jotkut tulivat juttelemaankin ja sanoivat, että surmatapahtuma oli poliisien oma syy - mitäs menivät tiluksille. Osa syytti Penttiä, koska tällä oli ollut konepistooli mukana.

Mutta Korppisen kylä oli kuulunut Pentti Turpeisen piirin, ja hänen oli pakko mennä partion etummaisena.

Konepistooli löydettiin hänen ruumiinsa vierestä varmistamattomana. Mutta sitä ei oltu ladattu, eikä sillä ammuttu.

Kahdeksan surmanluodin katkeruus

Riitta Turpeinen on selvinnyt surusta. Ehkä oli pakkokin. Silti hän ei aivan osaa kertoa, miten se tapahtui.

Yhtenä apuna oli, että lähimpien ystävien kanssa sai keskustella ja purkaa asioita. Erityisesti Pentin koulukaverit ja tämän opettaja olivat Turpeiselle läheisiä. Muutoin lesken tukena oli ristiä kätensä rukoukseen.

Pasasia hän ei nähnyt enää koskaan; ei edes vanhaa rippikoulukaveriaan Liisaa. Tämä oli muuttanut perheineen Hankasalmelle pian tapahtumien jälkeen, ja tila Pihtiputaalla myytiin.

– Sen koommin en kuullut mitään Liisasta. Paitsi mitä lehdet kirjoittivat siitä, millainen hänen lähtönsä oli, Turpeinen sanoo ja hiljenee.

Hän sai Pentin kuoleman jälkeen kunniamerkin miehensä muistoksi. Leskille kuului myös poliisineläke ja joitakin korvauksia, mutta lisänä ollut perhe-eläke otettiin Turpeiselta pois ja kunta pyysi siitä maksamansa rahat takaisin.

Joku leskistä oli valittanut siitä, että toinen sai toista enemmän rahaa.

Tragedia oli viilentänyt vanhat ystävyyssuhteet.

Riitta Turpeinen keinutuolissa.
Riitta Turpeinen asuu yhä samassa talossa, johon muutti miehensä Pentin kanssa.Niko Mannonen / Yle

Turpeinen oli pitkään katkera siitä, että joutui maksamaan talon yksin. Perheellä oli niukkoja aikoja: kun lapset kävivät koulussa, ei rahaa busseihin ja juniin ollut.

Turpeisen tytär liftasi silloin tällöin koulumatkan Jyväskylästä Pihtiputaalle. Kerran kotiin tultuaan tytär oli todennut: "Perhana, minä satuin Mikko Niskasen autoon!".

Kahdeksan surmanluotia oli ollut jo julkisuudessa.

Riitta Turpeisen ilme muuttuu.

– Voisin hirttää Mikko Niskasen, hän sanoo.

– Miten kiehuu sisällä, kun teki elokuvasta tuollaisen paskan.

Turpeinen katsoo, että elokuvassa puhuttiin surmaajan puolesta, ei virkavallan. Sekin risoo, että elokuvaohjaaja ei koskaan käynyt jututtamassa Turpeisen perhettä tapahtumista.

Turpeinen katsoi Kahdeksan surmanluotia televisiosta tasan kerran, yksin eräänä perjantai-iltana, kun lapset olivat jo muuttaneet kotoa pois. Kaunahan siitä jäi sydämeen.

– Enkä sen jälkeen ole katsonut.

Muistotilaisuus, jossa ajatellaan leskiäkin

Vuonna 1982 presidentti Mauno Koivisto armahti Tauno Pasasen. Kun tieto kantautui Riitta Turpeiselle, Koivisto menetti maineensa lesken silmissä kokonaan.

– Hän ei ollut enää minun presidenttini, Turpeinen sanoo.

Hän ei ole tähän päivään saakka saanut lopullista syytä surmille. Leski ajattelee, että tapahtuma oli kohtalon sanelemaa.

– Se olisi voinut tapahtua milloin vain ja vaikka kuinka paljon aikaisemminkin, kun tilanne oli mikä oli, Turpeinen sanoo.

Hän tarkoittaa niitä lukuisia pontikkatehtaita, joita poliisit kylillä hävittivät. Turpeinen päätti aikanaan, ettei itse kajoa aineeseen koskaan – sen tähden, mitä tapahtui "pojille", kuten hän edesmenneitä poliiseja välillä kutsuu.

Pasasen poliisikaunaan hän kuitenkin uskoo vakaasti.

– En yhtään epäile sitä. Se on fakta, Turpeinen toteaa tiukasti.

Riitta Turpeinen
Riitta Turpeinen kertoo aluksi olleen hieman peloissaan tulevasta muistotilaisuudesta, mutta sittemmin huoli on hälventynyt.Niko Mannonen / Yle

Leski ei pääse hautausmaalle enää niin usein kuin ennen. Terveys ei anna periksi. Vuodet ovat haalistaneet ajatuksia mustasta perjantaista mielestä. Kevät tuo tapahtumat jälleen ajatuksiin, mutta Turpeisella on onneksi muutakin mietittävää.

– Sukuumme on syntynyt niin paljon pieniä ihmisiä! Eivät tapahtumat ole enää päivittäin mielessä, hän sanoo.

Kyläläisetkin ovat unohtaneet. Turpeisten ja Pasasten lasten ikätoverit ovat kasvaneet ja muuttaneet pois. Nykyään, kun leski puhuu tapahtumista, saattaa keskustelukumppani kertoa, ettei muista koko asiaa. Moni ikätoverikin on jo kuollut.

Mutta eivät kaikki unohda. Sunnuntaina pidetään muistotilaisuus surmansa saaneille Pihtiputaan poliiseille. Poliisihallitus on ollut järjestämässä sitä.

Tällä kertaa Turpeisen ei tarvitse pelätä, että hänelle ojennetaan kukkakimppu kertomatta miksi. Tuttu suntio on lupaillut tilaisuuteen leskille pientä yllätystä. Se ilahduttaa leskeä kovin.

– Kun kuulin siitä, ajattelin: Ai! Ovatko he ajatelleet meidänkin sydäntämme?

"Soita nimismiehelle, että tulee hakemaan nuo raatonsa pois" – 50 vuotta sitten Tauno Pasanen ampui neljä poliisia. Lue juttu tästä.

Matala bannerikuva. Pasasen talo, jonka pihalla surmatyöt tapahtuivat. Kuva: KRP:n valokuva-arkisto.

Konepistooli ei suojannut Pihtiputaan surmilta – Poliisi voi yhä yllättyä hälytystehtävissä: "Kotiinsa linnoittautunut on kuin villieläin". Lue juttu tästä.

Matala bannerikuva. Kuvituskartta surmapaikasta ja poliisien varomattomuudesta: Kuvitus: Asmo Raimoaho

Katso elokuva Kahdeksan surmanluotia Yle Areenassa.

Yhdysvaltain ulkoministeriö perui palkinnon Ylen toimittajalta Jessikka Arolta – "Sanattomaksi tämä vetää"

$
0
0

Ylen toimittaja Jessikka Aro sai tammikuun lopulla Yhdysvaltain ulkoministeriöstä tiedon, että hänelle myönnetään maaliskuun alussa International Women of Courage -palkinto.

Palkinto myönnetään vuosittain rohkeille naiselle maailmassa esimerkiksi naisten oikeuksien edistämisestä tai muusta hyvästä teosta.

Helmikuun lopulla Arolle ilmoitettiin, ettei palkintoa tulekaan.

– En ole tähän päivään mennessä saanut kirjallisia perusteluja, Aro ihmettelee.

Yhdysvaltalainen Foreign Policy -lehti kertoo, että syynä olisivat Aron kriittiset sosiaalisen median postaukset presidentti Donald Trumpista.

Siitä ei ole viitteitä, että käsky palkinnon perumisesta olisi tullut presidentiltä itseltään tai ulkoministeri Mike Pompeolta. Foreign Policy on haastatellut Yhdysvaltain ulkoministeriössä olevia lähteitä, joiden mukaan alemman tason virkamiehet olisivat päättäneet evätä palkinnon.

Virkamiehet olisivat lehden mukaan ajatelleet, ettei näytä hyvältä, että palkinto myönnetään suorasanaiselle Trump-kriitikolle.

– Sanattomaksi tämä vetää. Olin sokissa ja järkyttynyt palkinnon perumisesta, Aro sanoo.

Aro hämmästelee päätöstä etenkin siksi, että sosiaalisen median aktivismi oli tärkeä kriteeri palkinnon myöntämisessä.

Ehti perua työkeikkoja palkintomatkan tieltä

Jessikka Aro on Venäjään ja informaatiosotaan erikoistunut toimittaja. Hän on tullut tunnetuksi Venäjän trollitehtaita koskevasta uutisoinnistaan. Sen takia hän on joutunut myös venäläisten ja kansainvälisten valeuutisten, vihakampanjoiden ja suoranaisen uhkailun kohteeksi.

Aro oli jo perunut työkeikkojaan lähestyvän Yhdysvaltain-matkan tieltä ja oli tekemässä viisumijärjestelyjä. Hänen oli tarkoitus päästä itselleen räätälöidylle kolmen viikon palkintomatkalle tapaamaan esimerkiksi naistoimittajien järjestön edustajia.

– Kun tietää Venäjä-tutkinnat ja että presidentti Trump on kohteena, tämä on hänen esikunnalleen ehkä herkkä aihe, Jessikka Aro pohtii.

Aro toteaa olevansa kaikesta huolimatta iloinen ja kiitollinen siitä, että palkinto oli päätetty alun perin myöntää hänelle.

– On kuitenkin voittajaolo. Palkinto oli alun perin myönnetty ansioista, Aro sanoo.

International Women of Courage -palkintoa on jaettu vuodesta 2007 lähtien. Palkinnonsaajia on vuosittain useita, ja he ovat olleet pääasiassa kehittyvistä maista kotoisin olevia naisia.

Sote kaatoi hallituksen – Pääministeri Sipilä: Edellytyksiä etenemiselle ei ole, se on minulle valtava pettymys

$
0
0

Eduskunnassa umpikujaan ajautunut sote- ja maakuntauudistus on kaatanut hallituksen.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi tiedotustilaisuudessa, että hänen eduskunnastaan viime päiviltä saamansa tilannekuva uudistusten etenemisestä on johtanut siihen, että hän päätti pyytää hallituksen eroa.

Sipilän mukaan tieto velvoitti hänet tekemään johtopäätöksen: hallituksen merkittävimmällä uudistuksella ei ole edellytyksiä edetä jäljellä olevan kauden aikana.

– Edellytyksiä ei ole, se on minulle valtava pettymys. Jälleen perustuslain tulkinnasta nousevat seikat näyttävät tulleen eduskuntatyössä esteeksi. Aikaa uusien esitysten tekemiselle tai ratkaisujen hiomiselle ei enää ole, Sipilä perusteli päätöstään.

Hän totesi edellisen sote-uudistuksen kaatuneen vaalien alla perustulakivaliokunnan lausuntoon aika tarkalleen neljä vuotta sitten ja nyt olemme jälleen samassa tilanteessa.

– Silloin esityksen takana olivat kaikki puolueet, ja sekään ei tuonut uudistukselle sellaista kantavuutta, että se olisi edennyt eduskunnassa.

Tässä artikkelissa seuraamme päivän etenemistä hetki hetkeltä:

Sote kaatui ja hallitus erosi – Yle seurasi dramaattisen päivän hetki hetkeltä, tässä herkkupalat

"Kannan oman vastuuni"

Pääministeri Juha Sipilä sanoi, että hänen hallituksensa on toiminut tulos tai ulos-asenteella. Hallituksen kaataminen oli hänelle henkilökohtainen päätös.

– Olen periaatteen mies. Politiikassa on kannettava vastuu. Se on vastuuta sanoista ja teoista, ja myös tekemättä jäämisistä. Kuuntelin tarkkaan, mitä sisäinen ääneni sanoi ja johtopäätökseni on, että hallitukseni on jätettävä eronpyyntö. Kannan oman vastuuni.

Sipilä oli keskustellut päätöksestään alustavasti presidentin kanssa eilen illalla ja hallituskumppaneiden, kokoomuksen ja sinisten, kanssa aamulla.

– Olen sanonut useaan otteeseen, että olen tullut politiikkaan etsimään ratkaisuja ja laittamaan Suomea kuntoon.

– Monessa asiassa hallitukseni on onnistunut, ennen kaikkea saamaan suomalaisille töitä ja taittamaan valtion holtittoman velkaantumisen. Mutta sote- ja maakunta-uudistus on ollut listamme keskeinen tavoite. Se on ollut pitkä projekti, jonka eteen on tehty töitä valtavasti, ja virheitäkin, Sipilä myönsi.

Ministeriaitiossa, pääministeri Juha Sipilä (vas.), valtiovarainministeri Petteri Orpo ja eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 14. helmikuuta.
Ministeriaitiossa, pääministeri Juha Sipilä (vas.), valtiovarainministeri Petteri Orpo ja eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 14. helmikuuta.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Sote-uudistus tarvitaan edelleen

Juha Sipilän mukaan 80 prosenttia hallituksen tavoitteista ja työlistasta saatiin päätökseen, mutta yksi viidestä tärkeimmästä tavoitteista ei tullut valmiiksi.

Hän vakuutti, että sote-uudistusta yritettiin tosissaan aivan loppuun asti.

Pääministeri kiitti lopuksi ministereitä, virkamiehiä ja kaikkia muita tahoja, jotka tekivät töitä uudistuksen onnistumisen eteen.

– Uudistuksen tarve yhteiskunnassa ei ole hävinnyt mihinkään. Suomi ei voi jatkaa näin, sote-uudistus tarvitaan, muuten Suomi ei pärjää.

Sipilä sanoi olevansa valmis kutsumaan eduskuntapuolueet pohtimaan pyöreän pöydän ääreen, miten tästä eteenpäin jatketaan.

Pääministeri Sipilä pyysi hallituksen eroa perjantaiaamuna tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä Mäntyniemessä.

Presidentti Niinistö kiitti pääministeriä ja hyväksyi hallituksen eronpyynnön. Presidentti pyysi hallitusta jatkamaan toimitusministeristönä siihen saakka kunnes uusi hallitus nimitetään.

Voit katsoa hallituksen eronpyynnön jättämisen Mäntyniemessä ja Kesärannan tiedotustilaisuuden Yle Areenassa tai klikkaamalla artikkelin kuvaa.

Sote-uudistuksen vaiheet Sipilän hallituskaudella

Aikajana, jossa kuvataan soten käänteitä marraskuun 2015 - maaliskuun 2019 välillä
Yle Uutisgrafiikka

Pääministeri Sipilän ura kuvina: Kakkaroita, nyrkkitervehdyksiä ja kuuluisa Terrafame-pipo

$
0
0
 Juha Sipilä tehtaassa
Juha Sipilä Solitran tehtaan tiloissa marraskuussa 1997. Sipilä rikastui myymällä osuuteensa taajuusmuuntimia valmistaneessa Solitrassa. Varojaan Sipilä on sijoittanut takavuosina kymmeniin yhtiöihin.Yle
Kuvassa ministerit Juha Sipilä ja Alexander Stubb (oik) sekä Jari Lindström (ps.). Hallituksen neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta.
Pääministeri Juha Sipilän ensimmäinen työmarkkinakeksintö oli yhteiskuntasopimus, jonka hallitus sinetöi nyrkkitervehdyksellä "fist bumpilla" keväällä 2016. Yhteiskuntasopimus poiki sittemmin työmarkkinajärjestöjen kiky-sopimuksen. Jari Lindström tuurasi perussuomalaisten puheenjohtajaa Timo Soinia.Mauri Ratilainen / AOP
Pääministeri Juha Sipilä Terrafamen tehtaalla 14.11.2016
Pääministeri Juha Sipilä kävi Terrafamen tehtaalla marraskuussa 2016. Tästä piposta tuli kuuluisa, kun pääministeri puuttui Ylen uutiseen, joka liittyi häneen esteellisyytensä Terrafamen kaivoksen rahoituspäätöksessä. Myöhemmin eduskunnan oikeusasiamies tutki kantelut ja totesi, että pääministeri ei ollut esteellinen. Jonna Karjalainen / Yle
Pääministeri Juha Sipilä tapaa mediaa Turun lentokentällä 13. kesäkuuta 2017. Pöydällä kansiossa Sipilän hallituksen erokirje. Presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Juha Sipilän tapaaminen on peruttu Kultarannassa. Sipilän oli määrä pyytää hallituksen eroa presidentti Niinistöltä. Syynä oli silloisen hallituspuolueen perussuomalaisten hajoaminen.
Sipilä tapaa mediaa Turun lentokentällä kesäkuussa 2017. Pöydällä kansiossa Sipilän hallituksen erokirje. Presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Juha Sipilän tapaaminen on peruttu Kultarannassa. Sipilän oli määrä pyytää hallituksen eroa presidentti Niinistöltä. Syynä oli hallituspuolue perussuomalaisten hajoaminen. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Lasten linnanjuhlat pidettiin Suomen  100-vuotisjuhlan kunniaksi Säätytalolla. Juhlaan saapui kaksi kymmenvuotiasta jokaisesta Suomen kunnasta.   Sipilä kätteli jokaisen.
Lasten linnanjuhlat pidettiin Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi Säätytalolla. Juhlaan saapui kaksi kymmenvuotiasta jokaisesta Suomen kunnasta. Sipilä kätteli jokaisen. Lauri Heikkinen / Valtioneuvoston kanslia
Reissun päällä. Matkoilla kuluu pääministerin tehtävässä paljon aikaa. Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Juha Sipilä tapasivat Berliinissä kesällä 2017
Reissun päällä. Matkoilla kuluu pääministerin tehtävässä paljon aikaa. Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Juha Sipilä tapasivat Berliinissä kesällä 2017AOP
Perussuomalaisten hajoamisen jälkeen hallitusyhteistyö jatkui sinisten kanssa. Vuoden 2018 talousarvioesitystä koskevat hallituksen neuvottelut alkoivat Kesärannassa. Kuvassa sinisten puheenjohtaja Sampo Terho ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.
Perussuomalaisten hajoamisen jälkeen hallitusyhteistyö jatkui sinisten kanssa. Vuoden 2018 talousarvioesitystä koskevat hallituksen neuvottelut alkoivat Kesärannassa. Kuvassa sinisten puheenjohtaja Sampo Terho ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo. Jarno Kuusinen / AOP
Theresa May ja Juha Sipilä
Britannian pääministeri Theresa May ja pääministeri Juha Sipilä tapasivat useita kertoja. Tässä lokakuussa 2018. Yksi suurimmista huolenaiheista oli Britannian ero EU:sta. Tässä kuitenkin hymyilyttää. Olivier Hoslet / EPA
Pohjoismaiden pääministerien tapaaminen Ahvenanmaalla.  Päivä oli tuulinen, mutta ilmeet iloiset.
Pohjoismaiden pääministerien tapaaminen Ahvenanmaalla. Päivä oli tuulinen, mutta ilmeet iloiset. AOP
Linnanjuhlat
Linnanjuhlissa 2018 pääministeri Juha Sipilä saapui paikalle puolisonsa Minna-Maaria Sipilän kanssa. Kättelyvuoroaan odottaa valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.). Yle
Viron pääministeri Jüri Ratas ja Suomen pääministeri Juha Sipilä ajoivat lyhyemmän pyörälenkin.
Pääministeri pyöräilytrikoissa. Viron pääministeri Jüri Ratas ja Suomen pääministeri Juha Sipilä ajoivat pyörälenkin Viron itsenäisyyspäivänä Helsingissä 2018. Kimmo Brandt / EPA
Pääministeri Juha Sipilä on nikkaroinnin ystävä. Tässä hänen tekemänsä luottamuksen apila keskustan puoluekokouksessa Sotkamossa kesäkuussa 2018.
Pääministeri Juha Sipilä on nikkaroinnin ystävä. Tässä hänen tekemänsä luottamuksen apila keskustan puoluekokouksessa Sotkamossa kesäkuussa 2018.Martti Kainulainen / Lehtikuva
Toimittaja Jussi Kärki ikuistaa pääministeri Juha Sipilän (oik) ja puolustusministeri Jussi Niinistön (vas) kännykällään. Ministerit osallistuivat Suomi Areenan lähetykseen MTV-lavalla SuomiAreenassa Porissa 16. heinäkuuta 2018.
Pääministerin kesäparta yllätti kaikki Porissa viime heinäkuussa. Puolustusministeri Jussi Niinistö oli mukana MTV:n Suomi Areenalla. Roni Lehti / Lehtikuva
Kiinassakin Sipilä kävi. Tässä Kiinan presidentti Xi Jinping ja pääministeri Juha Sipilä kuitenkin kotikulmilla Helsingin Kalastajatorpalla. Suomalaisten yritysten vienti maailmalla on lähellä entisen yrittäjän sydäntä.
Kiinassakin Sipilä kävi. Tässä Kiinan presidentti Xi Jinping ja pääministeri Juha Sipilä kuitenkin kotikulmilla Helsingin Kalastajatorpalla. Suomalaisten yritysten vienti maailmalla on lähellä entisen yrittäjän sydäntä. Jarno Kuusinen / AOP
Vähän rennommin kotikulmilla. Pääministeri Juha Sipilä Yle Radio Suomen pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina Oulussa. Sipilä piti vielä viimeiseen asti kiinni siitä, että sote syntyy.
Vähän rennommin kotikulmilla. Pääministeri Juha Sipilä Yle Radio Suomen pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina Oulussa. Sipilä piti vielä viimeiseen asti kiinni siitä, että sote syntyy. Timo Heikkala / Lehtikuva
Pääministeri Juha Sipilä kertoo erostaan. ostaatiedotustilaisuudessa Kesärannassa Helsingissä 8. maaliskuuta
Pääministeri Juha Sipilä kertoo erostaan tiedotusvälineille Kesärannassa. Seppo Samuli / Lehtikuva

Uusi arviointi: Joka yhdeksäs Suomen eliölajeista on uhanalainen – varsinkin monille lintulajeille voidaan sanoa pian heippa

$
0
0

Suomen luonto köyhtyy edelleen. Uhanalaisia lajeja on kaikissa lajiryhmissä, mutta suhteellisesti eniten linnuissa ja sammalissa.

Arvioiduista yli 22 000 lajista 11,9 prosenttia on uhanalaisia. Edellisessä arvioinnissa osuus oli 10,5 prosenttia.

Punainen kirja -raportin mukaan paljon on tehtävissä uhanalaistumisen pysäyttämiseksi, mutta toimilla on kiire.

  • Uhanalaisia lajeja voit tarkastella tarkemmin datavisualisoinnista täällä
  • Ylen kysely: Hallitus saa surkean “päättötodistuksen” luonnon huippututkijoilta – “Metsien hakkuu rajattava lajiston kannalta kestäväksi"
  • Leena Vilkan kolumni: Tänään saimme kuulla, että Suomesta on hävinnyt kokonaan 312 lajia – ja seuraavaksi uhkaavat mennä jopa pääskyt

Selkärankaisista kolmannes uhanalaisia – linnut suurimmassa vaarassa

Lähes kolmasosa Suomen selkärankaisista eläimistä on uhanalaisia. Äärimmäisen uhanalaisia niistä on uudessa arviossa kaikkiaan 23 lajia. Suurin osa äärimmäisen tai erittäin uhanalaisista lajeista on lintuja, kuten tunturipöllö, peltosirkku, kuningaskalastaja, suokukko, tervapääsky, piekana, huuhkaja, selkälokki, varpunen, haahka ja viherpeippo.

– Linnuilla menee huonosti. Muutokset ovat olleet dramaattisia, sanoo uhanalaisuusarviointia tekemässä ollut Suomen ympäristökeskuksen vanhempi tutkija Ulla-Maija Liukko.

Suokukko soitimella.
Suokukkojen Euroopan pesimäkannasta Suomessa pesii noin yksi prosenttia.Jorma Luhta

Nisäkkäistä äärimmäisen tai erittäin uhanalaisia on 41 lajia. Tällaisia ovat naali, saimaannorppa, susi ja ahma. Myös kaloja on päätynyt tälle listalle. Järvilohi, ankerias ja järvinieriä Vuoksen vesistössä ovat vaarassa kadota Suomesta. Myös meritaimen, merialueen vaellussiika sekä sisävesien taimen leveyspiirin 67 eteläpuolella ovat erittäin uhanalaisia.

Paljon uhanalaisia lajeja on myös sammalissa, jäkälissä, putkilokasveissa, perhosissa ja pistiäisissä. Kaikissa näissä lajiryhmissä tilanne on huonontunut edellisestä 10 vuoden takaisesta arvioinnista.

Suomen hyönteislajeista noin 10 prosenttia on uhanalaisia. Hyönteislajeja katoaa myös maailmanlaajuisesti valtavaa vauhtia, samoin kuin muitakin lajeja.

Suomessa esimerkiksi perhosilla menee sekä hyvin että huonosti. Etelä-Suomeen on tullut uusia perhoslajeja todennäköisesti ilmastonmuutoksen seurauksena. Vastaavasti pohjoisessa toiset lajit vetäytyvät kohti pohjoista.

Korkeasaari. Tunturipöllö
Tunturipöllö on yksi 13:sta Suomessa äärimmäisen uhanalaiseksi luokitellusta lintulajista.Thomas Hagström / Yle

Elinympäristöjen väheneminen on suurin syypää

Monet Suomen luontotyypit ovat uhanalaisia. Siksi myös niissä elävät lajit häviävät tai ovat vaarassa hävitä.

Suurin osa uhanalaisista lajeista elää metsissä ja perinneympäristöissä, jotka katoavat tai muuttavat muotoaan ihmistoiminnan vaikutuksesta tai sen puutteesta. Metsissä ja perinneympäristöissä elää eniten lajeja, mikä osaltaan selittää uhanalaisten lajien suurta määrää.

Hyönteiskato maailmalla vaikuttaa esimerkiksi hyönteisiä syöviin lintuihin. Hyönteiskato näkyy myös Suomessa, mutta ei niinkään myrkkyjen, vaan muuttuneen maatalouden takia.

– Meillä ei ole enää niin paljon laitumella eläimiä ja maatalous on siistiytynyt niin, että siellä on sen takia vähemmän hyönteisiä, Liukko sanoo.

Nopeinta uhanalaistuminen on tuntureilla, soilla, vesissä ja kallioilla. Niiden lajistossa on tapahtunut vain yksittäisiä muutoksia parempaan. Tunturilajeista uhattuina ovat etenkin perhoset ja putkilokasvit, jotka kärsivät muun muassa ilmastomuutoksen vaikutuksista. Monelle lajille lumen puute talvella voi koitua kohtaloksi.

Naali
Kettu levittäytyi naalin elinalueille tuntureihin 1980-luvun lopulla, jolloin naalikanta romahti. Ilmastonmuutos on ollut luultavasti yksi syy kettujen leviämiseen.AOP

Metsien hakkuut suurin uhka lajeille

Metsät ovat tärkein uhanalaisten lajien elinympäristö. Ensisijaisesti metsissä elää 833 uhanalaista lajia, eli 31,2 prosenttia uhanalaisista lajeista. Metsien hakkuut, muut metsien elinympäristöjen uudistamis- ja hoitotoimet sekä vanhojen metsien, kookkaiden puiden ja lahopuun väheneminen ovat suurin syy Suomen eliölajien uhanalaisuuteen. Ne ovat ensisijainen uhanalaisuuden syy 733 lajille Suomessa.

– Monet lajit tarvitsevat ikääntyviä metsiä, Liukko sanoo.

Toiseksi yleisin lajien uhanalaistumiseen vaikuttanut syy on avoimien elinympäristöjen umpeenkasvu, mikä on 639 lajin uhanalaisuuden syynä.

Ilmastonmuutos vaikuttaa etenkin tunturilajien uhanalaistumiseen.

Joitakin uhanalaisia ja jopa erittäin uhanalaisia lajeja saa edelleen myös metsästää Suomessa. Esimerkiksi erittäin uhanalaiset tukkasotka ja jouhisorsa ovat edelleen metsästettäviä lajeja. Niiden kanta on romahtanut 80 prosenttia parissakymmenessä vuodessa. Punasotkan metsästys kiellettiin viime vuonna kolmeksi vuodeksi kantojen romahtamisen takia.

Ahma kevätlumella metsässä
Ahman tulevaisuus on riippuvainen muiden suurpetojen, etenkin susien, esiintymisestä, koska ahma on haaskansyöjä.Pekka Ovaskainen

Suojelualueet eivät yksin riitä turvaamaan lajeja

Lajien uhanalaistumisen pysäyttämiseksi on tehtävissä paljon. Uhanalaisuusarvioinnissa eli Punaisessa kirjassa esitetään monia toimenpiteitä lajien elinolosuhteiden parantamiseksi.

Aktiivisia suojelu-, ennallistamis- ja hoitotoimenpiteitä tulisi merkittävästi lisätä erityisesti soiden ja lintukosteikkojen lajiston turvaamiseksi. Lisäksi tarvitaan enemmän tietoa lajiesiintymistä ja lajien elintavoista.

Valtaosa uhanalaisista lajeista keskittyy Etelä-Suomeen. Valtaosa suojelluista metsistä eli noin 19 prosenttia taas on Pohjois-Suomessa. Etelä-Suomessa vain noin viisi prosenttia metsistä on suojeltu.

Suojelualueet eivät kuitenkaan yksin turvaa lajien säilymistä, vaan monimuotoisuus on huomioitava kaikessa luonnonvarojen ja alueiden käytössä.

– Jotta tilanne oikeasti paranisi, pitäisi tekemisen tapaa ajatella uudella tavalla kaikilla niillä sektoreilla, joilla käytetään luonnonvaroja, Liukko sanoo.

Kun suunnitellaan vaikkapa tietä, ratahanketta, laitosta tai isompia kaavoituksia, pitäisi Liukon mukaan ottaa myös luonnon monimuotoisuusarvot huomioon jo suunnittelupöydällä.

– Se ei välttämättä tarkoita edes taloudellisesti mitään ihmeellisiä menetyksiä, jos mietitään mitä arvoja alueella on ja miten toiminta voidaan sovittaa niin että vaikutus monimuotoisuuteen olisi mahdollisimman pieni.

Saimaannorpat köllöttelevät luodoilla karvanvaihtoaikaan toukokuussa.
Saimaannorppa on yksi maailman harvinaisimmista hylkeistä.Petri Vironen / Yle

Suomen lajien uhanalaisuus arvioitiin viidennen kerran. Työtä koordinoi Suomen ympäristökeskus ja mukana oli 180 asiantuntijaa yliopistoista, luonnontieteellisistä museoista, Luonnonvarakeskuksesta, Suomen ympäristökeskuksesta, Metsähallituksesta ja Suomen nisäkästieteellisestä seurasta. Työtä ohjasi ja työryhmien tekemät arvioinnit hyväksyi ympäristöministeriön asettama ohjausryhmä.

Suomen lajiston uhanalaisuusarviointia voidaan pitää maailman kattavimpana, sillä riittävät tiedot uhanalaisuusarviointiin saatiin kokoon noin puolesta maamme noin 48 000 lajista.

Korjattu 8.3.2019 klo 11.05: Vain järvinieriä Vuoksen vesistössä on uhanalainen, mutta nieriä yleisesti ei.

Lue myös:

Lajien Punainen lista – katso, mitkä Suomen eläimet ovat vaarantuneet!

Ylen kysely: Hallitus saa surkean “päättötodistuksen” luonnon huippututkijoilta – “Metsien hakkuu rajattava lajiston kannalta kestäväksi"

Leena Vilkan kolumni: Tänään saimme kuulla, että Suomesta on hävinnyt kokonaan 312 lajia – ja seuraavaksi uhkaavat mennä jopa pääskyt

Mikä uhkaa hyönteisiä? Luonnontieteellisen museon hyönteistiimin vetäjä Pasi Sihvonen vastasi yleisön kysymyksiin

Viron suurimmista puolueista ei syntynyt hallituspohjaa – vaalivoittaja uumoilee salaisia sopimuksia

$
0
0

Viron keskustavasemmistolainen keskustapuolue on päättänyt, ettei se ryhdy parlamenttivaalit voittaneen oikeistolaisen reformipuolueen hallituskumppaniksi.

Keskustapuolueen puoluehallitus päätti perjantaisessa kokouksessaan, ettei keskusta ota vastaan reformin tarjousta hallitusneuvotteluista, kertovat yleisradioyhtiö ERR ja Postimees-lehti.

Keskustan puheenjohtajan, väistyvän hallituksen pääministerin Jüri Ratasin mukaan ylittämättömäksi rajalinjaksi osoittautuivat veropoliittiset erimielisyydet.

Reformin vaatimukset hallitusneuvotteluille olivat liian tiukat, sanoo keskustalainen talous- ja liikenneministeri Kadri Simson. Hänen mukaansa ehdoista oli nähtävissä, että neuvottelut olisivat olleet mahdolliset vain sitoutumalla toteuttamaan reformin ohjelmaa.

Reformi pitää kiinni tasaverosta

Reformi on toistuvasti ilmoittanut pitävänsä kiinni tasaverosta. Linjauksen mukaan kenenkään ei tarvitse maksaa veroja alle 500 euron tuloista ja sen jälkeen jokaiselta peritään sama 20 prosentin tasavero.

Keskustajohtoinen hallitus on tuonut Viron verotukseen ansioiden määrään perustuvaa progressiota. Suomessa se on normaalia, mutta Virossa se on ollut tulinen kiistakysymys.

Reformin suunnitelma antaa sata lisäeuroa kuussa sille neljännekselle virolaisista, jonka palkka on yli 2 100 euroa, syö valtion budjetista lähes 250 miljoonaa euroa eikä kohenna suhteellisessa köyhyydessä elävien vanhusten oloja, keskusta perusteli kieltäytymispäätöstään.

Viron keskipalkka oli viime vuonna 1 310 euroa kuussa. Suhteellisen köyhyyden raja on Virossa 523 euroa kuussa. Sitä pienemmillä tuloilla joutuu tulemaan toimeen miltei puolet yli 65-vuotiaista virolaisista. Köyhien määrä on kasvanut Viron talouskasvusta huolimatta.

Yhteistyöstä on yli kymmenen vuotta

Reformipuolueen puheenjohtaja Kaja Kallas pitää keskustan kieltäytymisen perusteita kummallisina. Reformipuolue teki neuvottelutarjouksen vilpittömästi, mutta keskusta luopui yhteisen linjan etsimisestä jo ennen kuin sitä oli aloitettukaan, Kallas sanoi.

Reformin ja keskustan hallitus olisi ollut iso käänne, sillä reformi torjui yhteistyön jyrkästi niin kauan kuin keskustan johdossa oli pitkäaikainen puheenjohtaja Edgar Savisaar.

Keskusta sai hallitusvastuun alkutalvesta 2016, kun reformin johtama hallitus kaatui epäluottamuslauseeseen. Tuolloin sosiaalidemokraatit ja Isänmaa – silloin vielä Isänmaan ja Res Publican liitto – siirtyivät keskustan kumppaneiksi. Siihen katkesi reformin vuonna 1999 alkanut yhtäjaksoinen hallitustaival.

Historiallista reformin ja keskustan hallitusyhteistyö ei sentään olisi ollut, sillä ne ovat olleet samassa hallituksessa kahdesti, viimeksi vuonna 2007. Myös Savisaarella oli ministerinsalkku.

Kallas epäilee Ratasin motiiveja

Reformipuolueen seuraava vaihtoehto ovat neuvottelut oikeistolaisen Isänmaa-puolueen ja sosiaalidemokraattien kanssa. Kallas on valmis tapaamaan niiden edustajat jo viikonlopun aikana.

Vaali-iltana Kallas sanoi, että niiden kanssa reformilla onkin enemmän yhteistä kuin keskustan kanssa. Tunnustelut tehtiin kuitenkin ensi keskustan suuntaan, koska kahden hallitus olisi Kallaksen mukaan ollut helpompi yhtälö kuin kolmen.

Yhdessä reformi ja keskusta olisivat myös edustaneet selvää enemmistöä äänestäjäkunnasta, hän sanoi.

Sunnuntain vaalitulos:

Reformi 28,9 %, 34 paikkaa
Keskusta 23,1 %, 26 paikkaa
EKRE 17,8 %, 19 paikkaa
Isänmaa 11,4 %, 12 paikkaa
Sos. dem. 9,8 %, 10 paikkaa

Kallaksen mukaan ei ole varmaa, että myöskään kakkosvaihtoehdosta syntyy hallitusta. Sekä Isänmaa että sosiaalidemokraatit ovat keskustan kumppaneina nykyisessä hallituksessa.

– Minusta tuntuu, että Ratasin tavoitteena on jatkaa pääministerinä. Tuntuu, että siitä on solmittu sopimuksia. Tuntuu myös, että naista ei hyväksytä vaalivoittajaksi, Kallas kommentoi hallitustunnustelujen vaikeuksia.

Kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi noussutta oikeistopopulistista Viron konservatiivista kansanpuoluetta EKRE:ä Kallas ei huoli kumppaniksi, sillä liberaalisen reformin ja kansalliskonservatiivisen EKRE:n aatteelliset erot ovat liian suuuria.

Lue myös:

Viron tuleva pääministeri Kaja Kallas on lasikattoja rikkonut menestyjä


Haagan puukotusjutussa rikosepäilynä jo kaksi murhan yritystä – epäiltyä etsitään Turusta

$
0
0

Epäilty tapon yritys on koventunut epäillyksi murhan yritykseksi Helsingin Haagan puukotusjutussa, poliisi kertoo STT:lle. Nyt epäiltyinä rikoksina ovat kaksi murhan yritystä, kolme törkeää pahoinpitelyä ja laiton uhkaus.

Epäillyt väkivaltarikokset tapahtuivat viime sunnuntaina. Uhrit ovat miehen ex-puoliso, ex-puolison ystävä sekä pääepäillyn ja ex-puolison yhteiset lapset.

Puukotukset tapahtuivat poliisin mukaan suunnitellun tapaamisen päätteeksi. Pääasiallisena tutkintalinja on, että epäillyn teon motiivina oli kunniaväkivalta.

Poliisin mukaan kuulustelujen perusteella on piirtynyt kuva siitä, että paikan päällä on ollut tarkoitus tappaa kaksi epäillyn murhan yrityksen uhria.

Pääepäillyn sukulaismies vangittiin keskiviikkona todennäköisin syin murhan yrityksestä. Pääepäilty on yhä kateissa.

Haagan puukotuksesta epäiltyä etsitään Turusta

Poliisi etsii Haagan puukotuksesta epäiltyä Turun seudulta, poliisi kertoo STT:lle. Tutkintaa johtava rikoskomisario Pekka Hätönen kertoo, että poliisi on saanut vakavasti otettavan vihjeen Turun seudulta ja selvittää sitä.

Hätönen ei halua kommentoida tarkemmin, mihin vihje kohdistuu.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Turun Sanomat. Lehden mukaan paikallisia taksikuskeja on pyydetty tarkkailemaan epäillyn mahdollisia liikkeitä alueella. Hätönen vahvistaa tiedon STT:lle, muttei halua kommentoida poliisin toimenpiteitä tarkemmin.

Lue lisää:

Käräjäoikeus on vanginnut Haagan puukotuksista epäillyn poissaolevana

Poliisi: Haagan puukotuksia tutkitaan murhan yrityksenä – tekijä edelleen karkuteillä

Poliisi: Mies puukotti kahta aikuista Helsingissä, aiheutti vammoja myös kolmelle lapselle – epäilty kateissa

Alavudella suljetun hoivakodin toiminta siirtyy pysyvästi pois Attendolta

$
0
0

Alavudella Etelä-Pohjanmaalla toimivan hoivakoti Pelimannin toiminta siirtyy Kuusiolinna Terveydelle.

Attendo, Kuusiolinna Terveys ja Kuusiokuntien sosiaali- ja terveyskuntayhtymä ovat sopineet että Pelimannin toiminta siirtyy liikkeenluovutuksella pysyvästi Attendolta Kuusiolinna Terveydelle.

– Henkilöstölle on tänään pidetty info asiasta, kertoo Kuusiolinna Terveyden toimitusjohtaja Tero Järvinen.

Länsi-Suomen Aluehallintovirasto keskeytti 8. helmikuuta Attendo Pelimannin toiminnan väliaikaisesti toiminnassa havaittujen puutteiden vuoksi. Toiminta siirrettiin väliaikaisesti kuntayhtymälle. Attendon mukaan toiminnan epäkohdat on korjattu.

Kuusiolinna Terveys aloitti pian toiminnan keskeyttämisen jälkeen Pelimannin hoivapalveluista tehdyn alihankintasopimuksen purkamiseen tähtäävät neuvottelut Attendon kanssa. Järvisen mukaan neuvottelut on käyty hyvässä hengessä.

Pelimannin tilat ovat Järvisen mukaan modernit ja niissä on mahdollisuus tarjota laadukasta hoivapalvelua. Pelimannista tulee Kuusiolinna Terveyden kymmenes tehostetun palveluasumisen yksikkö. Muutos astuu voimaan lähiviikkojen aikana.

Attendo tiedottaa, että sen ja Kuusiolinnan näkemyksen mukaan asukkaiden edun kannalta on parasta, että tuttu henkilökunta jatkaa yksikössä. Henkilöstö siirtyy keittiöhenkilökuntaa lukuun ottamatta liikkeenluovutuksessa Kuusiolinna Terveydelle.

Päivi Nerg: Soten kaatumista ounasteltu parisen viikkoa - Maakunnissa on lupa käyttää soteen jo myönnetyt miljoonat

$
0
0

Uudistusta juhdan lailla runsaan vuoden valtiovarainministeriössä vetänyt alivaltiosihteeri Päivi Nerg jatkaa sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisen suunnittelua – yhdessä maakuntien valmistelujoukon kanssa.

– Kunnissa ja maakunnissa on tehty hyvää työtä. Juuri hetki sitten eli vain muutamia tunteja soten ja hallituksen kaatumisilmoituksen jälkeen olin yhteydessä ympäri maata oleviin uudistuksen vetäjiin. Uudistajia oli skypen päässä 250.

Soten kaatuminen on ollut alivaltiosihteerin mukaan aavistettavissa jo parisen viikkoa, joten siihen on osattu varautua.

Nergin mukaan Suomen tarvitsemassa välttämättömässä sote-uudistuksessa on tehty hyvää valmistelua ja pohjatyötä vaikkapa ICT-palveluissa ja uusissa hallintorakenteissa.

Mihin sitten uudistuksen köli karahti? Päivi Nerg sanoo, että maakunnissa edettiin. Syy haaksirikkoon löytyy muualta.

– Eduskunnalle lainsäädäntöpaketti oli aivan liian iso. Ei maakunnille.

Mörkö ei vie eikä rahaa ole hassattu

Jossakin vaiheessa hallitus suorastaan pelotteli sillä, että jos sote- ja maakuntauudistusta ei saada aikaiseksi, menevät sadat miljoonat eurot ja työ suoraan kankkulan kaivoon.

Päivä Nerg rauhoittelee. Loputkin rahat uudistukseen tässä vaiheessa jo myönnetyistä 200 miljoonasta ovat vielä kevään käytössä.

– Rahaa on maakunnissa käytetty, muttei hassattu. Ne rahat, jotka hallitus eli nykyinen toimitusministeristö on uudistukseen myöntänyt, ovat käytettävissä vielä kevään ajan. Siihen ei tarvita uusia päätöksiä toimitusministeristöltä.

Uusia rahoituspäätöksiä hallitus eli vajaavaltainen toimitusministeriöstö ei kuitenkaan saa tehdä.

– Talousohje meiltä tulee ensi viikolla. Sote-valmistelijoiden on tehtävä eräänlainen välitilinpäätös siitä, mitä on saatu aikaan. Mitään tietoa ei saa heittää hukkaan.

Kunnissa jäädään nyt odottelemaan, millaisella rakenteella ja mallilla tuleva hallitus lähtee välttämätöntä terveyspalvelujen uudistusta rakentamaan.

Juttua korjattu klo 18.10 toimitusministeriö-sanat korvattu toimitusministeristöllä.

Chelsea Manning pidätettiin – kieltäytyi todistamasta Wikileaks-tutkimuksissa

$
0
0

Tietovuotaja Chelsea Manning pidätettiin perjantaina, koska hän ei suostunut todistamaan suuren valamiehistön edessä Wikileaksiin liittyvissä tutkimuksissa.

Kyse ei tuomarin mukaan ole rangaistuksesta vaan pyrkimyksenä on saada Manning puhumaan.

Manning pidetään sellissä kunnes valamiehistön työ on lopussa tai kunnes hän suostuu todistamaan.

Manning tuomittiin vuonna 2013 yhteensä 35 vuodeksi vankeuteen salaisten asiakirjojen vuotamisesta Wikileaks-sivustolle. Yhdysvaltain edellinen presidentti Barack Obama kuitenkin lievensi Manningin tuomiota ennen kautensa päättymistä. Hänet vapautettiin toukokuussa 2017.

Chelsea Manning on ristimänimeltään Bradley Manning, mutta hän korjasi sukupuolensa vankeustuomionsa jälkeen.

Amerikkalaiset syyttäjäviranomaiset ovat tutkineet Wikileaksia jo vuosien ajan.

Öljymaa Norjan pulska öljyrahasto hylkäämässä öljyn ja kaasun

$
0
0

Norjan valtion öljyrahasto aikoo myydä osuuksiaan öljyn ja kaasun etsintää ja tuotantoa tekevistä yrityksistä.

Tavoitteena on vähentää riippuvuutta "mustasta kullasta". Suunnitelmista kertoi Norjan hallitus perjantaina.

Norjan öljyrahasto on maailman suurin sijoitusrahasto. Sen arvo on noin 900 miljardia euroa. Norja haluaa vähentää riippuvuuttaan laskevista öljyn hinnoista.

Norjan hallituksen mukaan myynti keskitetään erityisesti etsintään ja tuotantoon. Exxon Mobilen kaltaisia tuotantoketjun loppupäässä tai monessa kohdassa toimivien yritysten omistuksia ei olla myymässä.

Myymässä ei myöskään olla esimerkiksi norjalaisen energiayhtiö Equinorin osakkeita. Näin ollen suunnitelma koskee noin 6,7 miljardia euroa niistä 32 miljardista eurosta, jotka rahastolla oli kiinni öljy- ja kaasualassa viime vuoden lopussa.

– Tavoitteena on vähentää yhteisen varallisuutemme haavoittuvuutta jatkuvalle öljyn hinnanlaskulle, Norjan valtiovarainministeri Siv Jensen sanoi.

Hän korosti, ettei päätöstä pitäisi lukea epäluottamuslauseena öljyalan tulevaisuudelle. Jensenin mukaan öljy ja kaasu ovat tulevinakin vuosina tärkeä ja suuri teollisuudenala Norjassa.

Kiviihili jo suljettu pois

Rahastoa hallinnoiva Norjan keskuspankki esitti öljyriippuvuuden vähentämistä jo vuonna 2017. Kivihiilituotanto on jo aiemmin suljettu pois rahaston sijoitusstrategiasta.

Öljy ja kaasu tuovat noin 20 prosenttia Norjan tuloista ja ovat lähes puolet sen viennistä.

Vaikka päätöksen perustelut ovat ympäristökysymysten sijaan taloudelliset, voi päätöstä pitää iskuna fossiilisten polttoaineiden tuotannolle.

–Yksityispankkien ja sijoittajien kannattaa suhtautua tähän punaisena lippuna. Heidän öljy- ja kaasuosakkeensa muuttuvat yhä korkeariskisemmiksi ja moraalisesti kestämättömiksi, ilmastonmuutosta vastaan taistelevan 350.orgin edustaja Yossi Cadan kommentoi uutistoimisto AFP:lle.

Greenpeacen edustaja sanoi uutistoimisto Reutersille, ettei hallituksen päätös puutu Norjan öljyriippuvuuteen, eikä maa näytä maailmalle suuntaa eteenpäin.

Pörssit reagoivat uutiseen laskusuuntaisesti.

Analyysi: Sipilän hallituksen politiikka on ollut porvarillisinta miesmuistiin – koalition saavutukset hautautuvat soten raunioihin

$
0
0

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on johtanut Suomea perheyrityksen johtajan ottein. Hän on osoittautunut aloitteelliseksi, määrätietoiseksi ja sitkeäksi johtajaksi. Sipilä lupasi pistää Suomen kuntoon ja onnistuikin siinä hallituksineen jossain määrin.

Maassa on nyt 140 000 työllistä enemmän kuin hallituskauden alkaessa. Työllisyysaste on kohonnut yli 4 prosenttiyksikköä, 72 prosenttiin. Osaksi tämä on hallituksen ansiota, osaksi seurausta korkeasuhdanteesta.

Hallitus on myös saanut valtion velan kasvun kuriin, pitänyt veroasteen vakaana ja kiristänyt maahanmuuttopolitiikkaa.

Näitä Juha Sipilän hallituksen saavutuksia tuskin kukaan muistaa pitkään. Niiden muisto on jo hautautumassa hallituksen massiivisimman hankkeen, sote-uudistuksen romahtaneiden raunioiden alle.

Laittaessaan Suomea kuntoon Sipilä on tahtomattaan hajottanut oman puolueensa, keskustan. Syy tapahtuneeseen vahinkoon on yksinkertainen.

Suuri osa vähävaraisista kansalaisista kokee, että hallituksen säästötoimien maksumiehinä ovat olleet palkansaajat, työttömät, opiskelijat ja eläkeläiset. Heitä on paljon myös keskustan jäsenistössä.

Keskustajohtoinen hallitus on tehnyt kokoomuslaista politiikkaa

Sipilän keskustajohtoinen hallitus on ollut monessa suhteessa poikkeuksellinen. Se on tehnyt porvarillisinta hallituspolitiikkaa miesmuistiin. Hallituksen linja on ollut pikemmin kokoomuslainen kuin keskustalainen.

Tämä on näkynyt ennen kaikkea siinä, miten hallitus on suhtautunut työmarkkinoihin ja palkansaajien etujärjestöihin.

Hallitus asetti ohjelmassaan tavoitteekseen niin sanotun yhteiskuntasopimuksen solmimisen työmarkkinaosapuolten kanssa. Sillä oli määrä alentaa yksikkötyökustannuksia vähintään viidellä prosentilla.

Tavoitettaan hallitus ajoi uhkaamalla palkansaajajärjestöjä pakkolaeilla. Voimaan astuessaan ne olisivat heikentäneet kaikkien suomalaisten työehtoja. Temppu aiheutti pahan särön palkansaajajärjestöjen ja hallituksen suhteisiin ja johti massiivisiin mielenosoituksiin.

Lopulta palkansaajapuoli teki kuitenkin kompiomissiesityksen ja sopimus syntyi. Ratkaisu nimettiin kilpailukykysopimukseksi (kiky).

Se leikkasi palkansaajien ja työttömien etuisuuksia huomattavasti. Esimerkiksi julkisen sektorin työntekijöiden lomarahat ja ansiosidonnainen työttömyysturva heikkenivät roimasti.

Samanaikaisesti sopimus kevensi työnantajilta perittyjä vakuutusmaksuja ja siirsi kustannuksia palkansaajien kannettavaksi.

Sopimusprosessi kärjisti poliittista vastakkainasettelua oikeiston ja vasemmiston välillä huomattavasti. Jännite pysyi kireänä Sipilän hallituksen viime metreille asti.

Sitä vahvistivat ennen muuta hallituksen voimaan saattamat työttömyysturvan aktiivimalliratkaisut. Vasemmisto-oppositio puolestaan laittoi kapuloita hallituksen rattaisiin jarruttamalla sote-uudistusta eduskunnan valiokunnissa.

Hallitus on halunnut suitsia ay-liikkeen valtaa

Pyhäkoulupojan oloinen Juha Sipilä on osoittautunut kovapintaiseksi poliitikoksi. Monet palkansaajajärjestöjen aktiivit pitävät Sipilää eräänlaisena Suomen Thatcherina hänen työmarkkinapoliittisen linjansa vuoksi.

Sipilän hallitus on halunnut purkaa maan korporatiivisia valtarakenteita, murentaa ay-liikkeen vahvaa asemaa ja supistaa hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen perinteistä kolmikantayhteistyötä.

Työnantaja- ja yrittäjätahoja suosinut politiikka on ollut erityisesti keskustan hallituskumppanin kokoomuksen mieleen. Siksi kokoomuksen kenttäväki toivoisi puolueensa pystyvän jatkamaan hallitusyhteistyötä keskustan kanssa.

Eläkkeellä oleva työnantajaleirin neuvottelijakonkari Lasse Laatunen on kuitenkin arvioinut, että hallitus on työmarkkinakysymyksissä “istunut pelisilmänsä päällä”. Tulevissa vaaleissa tuo virhe saattaa kostautua hallituksen kummallekin pääpuolueelle, keskustalle ja kokoomukselle.

Vaalikentillä kuplii protestimieliala

Monet vähävaraiset kokevat yhä puoluekannoistaan riippumatta, että hallitus on jakanut Suomea köyhiin ja rikkaisiin. Protestimieliala kytee vaalikentillä. Tunnelmia kärjistää muun muassa kohu vanhustenhoidon tilasta.

Hallituksen kaaduttua poliittisella oppositiolla on tuhannen taalan paikka massiiviselle poliittiselle offensiiville. Se voi muistuttaa äänestäjiä kaikista hallituksen toimeenpanemista ikävistä leikkauksista.

Oppositio koettaa varmasti myös syyllistää hallituspuolueita sote-uudistuksen haaksirikosta ja sosiaali- ja terveyspalveluiden kaikista heikkouksista. Samoilla syytteillä hallituspuolueet käyvät opposition kimppuun.

Suuri osa äänestäjistä on ärtymyksen, turhautuneisuuden ja hämmennyksen tilassa. Edessä ovat todennäköisesti protestivaalit. Se, minne kaikkialle äänestäjien protesti lopulta kanavoituu, on vielä mysteeri.

Eläin, jonka kohtaloksi koitui kaatopaikkojen kato – rottia syövä hilleri on häviämässä luonnosta

$
0
0

Korven siimekseen hiekkatielle parkkeerannut metsästäjä Kari Löppönen avaa takakontin ja nostaa esiin täytetyn eläimen. Se on pitkänomainen, laiha luikku näätäeläin, jolla on ruskea selkä ja vaaleat silmänympärykset. Se muistuttaa paljon minkkiä, vihattua vieraslajia.

Löppösen täyttämää otusta ei kuitenkaan kukaan halua tappaa. Se on hilleri, kotimainen pienpeto, jonka olemassaolon tulevaisuus on hämärän peitossa.

Puiselle jalustalle ikiajoiksi jähmetetty eläin jäi Löppösen ansaan vahingossa.

– Olin virittänyt hetitappavan ansan näädälle oksakasan sekaan. Sinne se hilleri oli mennyt, jäänyt rautoihin, eikä mitään ollut tehtävissä, Löppönen sanoo.

Hilleri on jäänyt Löppösen pienpetoansaan kolme kertaa. Kahdesti hetitappavien rautojen hampaisiin ja kerran elävänä pyytävään loukkuun, josta Löppönen vapautti sen elävänä. Jokainen kerta on harmittanut.

– Ei kukaan halua metsästää hilleriä, Löppönen sanoo.

Hilleri syömässä lintua.
Hilleri syömässä nappaamaansa saalista talon pihapiirissä.Ari Tervo

Jos Löppösen ansaan olisi jostakin syystä luikerrellut hillerin sijaan vaikkapa uhanalainen kangaskäärme, Löppönen olisi joutunut maksamaan sakkoja valtiolle parituhatta euroa. Hillerin vahinkometsästyksestä selviää kuitenkin mielipahalla, sillä sitä ei ole rauhoitettu.

Ei, vaikka tuoreen uhanalaisuusluokituksen mukaan laji on vaarantunut. Hillereitä saisi metsästää ihan luvan kanssa, jos haluaisi.

Luonnonmonimuotoisuuteen perehtyneen asiantuntijan mielestä hilleri pitäisi rauhoittaa. Riku Lumiaro Suomen ympäristökeskuksesta uskoo, että ilman rauhoitusta hilleri häviää Suomen luonnosta.

– Jo metsästyslaki ja eläinsuojelulaki edellyttävät, ettei taantuvaa lajia saa metsästää. Meiltä on yksi pieni näätäeläin eli vesikko kuollut jo sukupuuttoon. Hilleri on samalla matkalla.

Hillerikanta ei ole kuitenkaan alkujaan vähentynyt metsästyksen takia. Syypää hillereiden harvinaistumiseen löytyy toisenlaisesta ihmisen toiminnasta: hygienian kehittymisestä.

Kari Löppönen nojailee mäntyyn metsässä
Kari Löppönen on metsästänyt noin 120 näätää elämänsä aikana. Ansoihin on eksynyt hilleri kolme kertaa.Esa Huuhko / Yle

Liian vähän rottia ja liikaa rotanmyrkkyä hillereille

Euroopassa oli vielä joitakin kymmeniä vuosia sitten noin 1500 kaatopaikkaa. Jos suuren jätevuoren keskelle kiipesi öiseen aikaan ja sytytti taskulampun, saattoi nähdä hurjan kuhinan ympärillään: jätekasat elättivät tuhansia ja tuhansia rottia.

Tuolloin myös maaseudulla oli vielä paljon pieniä tiloja, joiden vilja-aitat houkuttivat niin ikään jyrsijöitä. Noissa maisemissa, maatiloilla ja kaatopaikoilla, viihtyivät myös hillerit.

– Hillerit ovat oikeastaan maaseutuympäristöjen hyötyeläimiä, sillä ne syövät pieniä jyrsijöitä, hiiriä ja rottia. Hillerin tiedetään tappaneen myös kyykäärmeitä, Lumiaro sanoo.

Euroopassa on havaittu, että kun on myrkytetty rottia, on kuolleissa hillereissä havaittu rotanmyrkyn jäämiä. Riku Lumiaro, biodiversiteettiasiantuntija, Suomen ympäristökeskus

Ajan saatossa jätevuoret korvautuivat jätteenkäsittelylaitoksilla, joita on paljon vähemmän kuin kaatopaikkoja. Maatilat tyhjenivät, kun ihmiset muuttivat kaupunkeihin. Kun samaan aikaan yleinen siisteys ja hygienisyys kasvoivat, hillereiden perinteiset elinympäristö kävivät vähiin.

– Euroopassa on havaittu, että kun on myrkytetty rottia, on myös hillereissä havaittu rotanmyrkyn jäämiä. Hillereitä on menehtynyt siihen, Lumiaro sanoo.

Elinympäristön muutoksesta huolimatta Lumiaron osoittaa syyttävällä sormella metsästystä. Rottia ja hiiriä riittää hillereille ravinnoksi tänäkin päivänä, mutta nyt suurin syy hillereiden kuolleisuuteen on sen joutuminen pienpetopyynnin sivusaaliiksi.

metsää
Tässä metsässä olevaan näätäansaan ei ole mennyt yhtään hilleriä.Esa Huuhko / Yle

Metsästäjä Kari Löppönen on toista mieltä. Minkkejä ja näätiä metsästetään vuosittain kymmeniä tuhansia yksilöitä, kun hillereitä jää ansaan muutamia kymmeniä. Suomen ympäristökeskuksen asiantuntijana Lumiaro pitää lukuja osoituksena siitä, että hillereitä todella on hyvin vähän. Sen sijaan Löppösen mielestä luvut kertovat, kuinka vähän pienpetometsästys oikeasti tappaa hillereitä.

– Niitä vaan jää joskus ansaan, ei sille voi mitään. Toisaalta voi ajatella, miten suuri merkitys sillä on, että näätiä ja minkkejä saadaan pois luonnosta tappamasta metsäkanalintuja.

Mitä jos hetitappavat ansat kiellettäisiin?

Jos hilleri rauhoitettaisiin, se tarkottaisi käytännössä hetitappavien ansojen kieltämistä minkin ja näädän metsästyksessä, sillä niihin ansoihin hillerikin kuolee. Hetitappavassa ansassa on sisällä raudat, jotka katkaisevat eläimen niskan ja selkärangan silmänräpäyksessä sen tarttuessa syöttiin.

Toinen tapa pyydystää pienpetoja on loukku, johon eläin jää ansaan elävänä. Siitä eläimen voisi vielä vapauttaa.

Löppönen käyttää hetitappavien ansojen lisäksi elävänä pyytäviä loukkuja.

– Kerran kokemattomampi metsästyskaverini soitti ja sanoi, että sinulla on täällä minkki ansassa. Kun menin paikalle, näin jo kaukaa, että siellä onkin hilleri. Se eläin pääsi takaisin luontoon.

Näätäansa eli vanerista tehty kotelo, jossa on sisällä laukemaan viritetyt raudat ja syötti.
Näätäansa on viritetty puuhun, sillä metsästäjien kokemuksen mukaan hillerit eivät kiipeä korkealla oleviin ansoihin.Esa Huuhko / Yle

Löppösen mielestä pienpetojen metsästyskeinojen rajoittaminen vain elävänä pyytäviin loukkuihin ei olisi viisasta. Elävänä pyytävät loukut pitää käydä tarkistamassa joka päivä, jotta ansaan joutunut eläin ei joudu näkemään nälkää häkissä.

Löppönen arvelee, ettei metsästäjillä olisi aikaa eikä halua ruveta tarkistamaan suurta määrää loukkuja päivittäin.

– Pienpetojen metsästys vähenisi merkittävästi. Silloin minkki- ja näätäkanta kasvaisivat. Ne syrjäyttäisivät lopulta kokonaan loputkin hillereistä ja hillerikanta häviäisi kokonaan.

Hillerin uhanalaisuudesta on puhuttu jo yli 20 vuotta. Tilanne ei näytä paranevan vaan huonontuvan Riku Lumiaro, biodiversiteettiasiantuntija, Suomen ympäristökeskus

Suomen ympäristökeskuksen asiantuntija Riku Lumiaron mielestä näkymä olisi toisenlainen. Vaikka pienpetojen metsästys vähenisi ja minkkikanta ehkä kasvaisi, se ei räjähtäisi käsiin. Joissakin tutkimuksissa on huomattu, että juuri pienpetojen tehometsästys saa pedot lisääntymään kiivaammin.

– Jos tehopyyntiä ei olisi, ei minkeille jäisi tyhjiä elinalueita. Ne huomaisivat uusien reviirien olevan jo asuttuja. Se vähentäisi poikasten määrää.

Tuoreen uhanalaisuusarvion, Punaisen kirjan mukaan hillereiden tulevaisuuteen vaikuttavat syyt ovat samoja, joiden takia kanta on taantunut tähänkin asti. Peltomaat muuttuvat, laji kilpailee muiden näätäeläinten kanssa sekä kärsii rotanmyrkystä ja metsästyksestä.

Punainen kirja antaa suosituksia ja kertoo, mikä on lajin tila.

– Hillerin uhanalaisuudesta on puhuttu jo yli 20 vuotta. Tilanne ei näytä paranevan vaan huonontuvan, Lumiaro sanoo.

Lue lisää:

Uusi arviointi: Joka yhdeksäs Suomen eliölajeista on uhanalainen – varsinkin monille lintulajeille voidaan sanoa pian heippa


Kiinasta miljardipotti Helsingin ja Tallinnan väliselle tunnelille

$
0
0

Helsingin ja Tallinnan välinen tunnelihanke on saamassa rahat kokoon hankkeen rahoittamiseksi.

Peter Vesterbackan luotsaama yhtiö Finest Bay Area Development kertoo tehneensä 15 miljardin euron aiesopimuksen kiinalaisomisteisen yhtiön Touchstone Capital Partnersin kanssa.

Vesterbacka luottaa siihen, että rahoitus on nyt turvattu.

– Raami tälle rahoitukselle on nyt kasassa. Viidellätoista miljardilla eurolla toteutetaan tunneli Helsingin lentokentältä Tallinnan lentokentälle ja pari asemaa siihen väliin, hän sanoo.

– Tämä helpottaa, kun tiedämme miten rahoituskuvio menee. Etenemme täydellä voimalla kohti sitä, että junat liikkuvat jouluaattona 2024.

Peter Vesterbacka esittelemässä Tallinna-tunnelihanketta tammikuussa 2018.
Peter Vesterbacka esittelemässä Tallinna-tunnelihanketta tammikuussa 2018.Mihkel Maripuu / AOP

Yksityiskohdat neuvotellaan seuraavan kuuden kuukauden aikana, mutta kolmannes rahoituksesta tulee pääomasijoituksena ja loput kaksi kolmannesta velkarahana. Vesterbackan mukaan kokonaisuudesta yli puolet tulee Kiinan ulkopuolelta.

– Tällä hetkellä käydään globaalia keskustelua Suomessa ja muualla siitä, ettei kiinalaista rahaa haluta liikaa.

Aiemmin tunnelia kehittävä yhtiö on sopinut 100 miljoonan euron rahoituksen ARJ Holdingin kanssa. Kiinalainen Touchstone Capital Partners on tehnyt vastaavanlaisia sijoituksia eri puolilla maailmaa ja edistää Kiinan virallista One Belt One Road -projektia.

Vesterbackan mukaan hanke on paljon enemmän kuin tunneli.

– Tunneli on vain pieni osa kokonaisuutta. Rahoituskeskusteluissakin olemme puhuneet paljon siitä, miten tunneli mahdollistaa maailmanluokan talenttikeskittymän syntymisen. Suunnitelmamme mukaan Helsingin–Tallinnan metropolialueelle tulee asuntoja 200 000 uudelle asukkaalle.

Helsingin ja Tallinnan välisiä tunnelihankkeita on kaksi: Vesterbackan luotsaama ja yksityiseen rahoitukseen perustuva hanke sekä virkamiesvetoinen FinEstLink-projekti.

Päivitys 9.15 Lisätty Vesterbackan kommentteja.

Lue lisää:

Peter Vesterbackan Tallinna-tunneli on saanut 100 miljoonan euron rahoituksen – dubailaisen perheyhtiön rahat käytetään suunnitteluun ja lupiin

Helsinki-Tallinna -rautatietunnelin linjauksesta ei vielä päätöstä maakuntahallituksessa

Ovatko puheet Tallinna-tunnelista tästä maailmasta ja olisiko se edes turvallinen? Te halusitte tietää miljardihankkeesta, me keräsimme vastaukset kahdeksaan kysymykseen

Analyysi: Tulos tai ulos – Sipilällä ei ollut enää mitään menetettävää

$
0
0

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) päätöksen ei olisi pitänyt tulla yllätyksenä. Sipilä on jo aiemmin kertonut kaatavansa hallituksen, mikäli hallituksen merkittävin uudistus ei etene. Lähellä käytiin jo hallituskauden alkumetreillä, kun Sipilä uhkasi marssia Mäntyniemeen sote-uudistukseen liittyvien erimielisyyksien takia.

Yllätyksenä hallituksen kaatuminen silti lopulta tuli. Harva uskoi, että hallituksessa olisi halua näin poikkeukselliseen ratkaisuun juuri ennen vaaleja.

Vaaleihin on aikaa enää viisi viikkoa, ja istuva hallitus jatkaa toimitusministeristönä vaaleihin asti. Poliittisia ratkaisuja hallitus ei enää saa tehdä, mutta isoja poliittisia linjauksia hallitus ei viimeisten viikkojen aikana olisi ollut tekemässä muutenkaan.

Sote-uudistukseen jatkoon liittyen on epäselvää, miten jo tehdyn valmistelutyön jatkuvuus turvataan. Tässä hallituksen tekemät poliittiset päätökset olisivat voineet tulla tarpeeseen.

Poltetun maan taktiikkaa

Hallituksen kaatamisella Sipilä lunasti aiemmin antamansa lupauksen, oli siinä tässä vaiheessa järkeä tai ei. Keskustan piirissä on ilmeisesti arvioitu, että järkeä siinä on ainakin keskustan vaalimenestyksen näkökulmasta.

Sipilä sanoi tiedotustilaisuudessa ratkaisunsa olleen henkilökohtainen, mutta hän on kuullut myös muuta keskustan johtoa ratkaisua puntaroidessaan.

Eilen puolueen keskeiset poliitikot kokoontuivat Sipilän johdolla Kesärantaan pohtimaan puolueen heikkoa kannatusta ja soten kohtaloa. Ylen eilen julkaisemassa puoluekannatusmittauksessa riitti pohdittavaa, sillä keskusta näyttää sen perusteella olevan matkalla veret seisauttavaan vaalitappioon.

Kokouksessa tultiin ilmeisesti siihen lopputulokseen, että poltetun maan taktiikka on keskustan viimeinen toivo. Hallituksen hajottamisella keskusta pääsi eroon pääministeripuolueen asemasta, jonka yhdistäminen vaalitaisteluun ja puolueen omiin poliittisiin avauksiin on koettu keskustassa vaikeaksi.

Selvältä on myös näyttänyt se, että nykyisellä linjalla jatkaminen ei ollut vaihtoehto. Tuhoon tuomittuun sote-malliin ripustautuminen ja läpi puoluekentän inhotun valinnanvapausmallin selittely äänestäjille olisi ollut keskustalaisille ehdokkaille kivireki, jota olisi pitänyt raahata katkeraan vaalitappioon asti. Keskustalla ei ollut enää mitään menetettävää.

Hallituksen hajoaminen käynnistää kuitenkin arvaamattoman prosessin.

Hallitus on äänestäjien keskuudessa historiallisen epäsuosittu, mutta ei ole kirkossa kuulutettu, että äänestäjät ilahtuvat keskustan loppumetreillä löytyneestä poliittisesta selkärangasta. Moni olisi toivonut, että hallitus olisi kaatunut jo 2017, kun perussuomalaiset saivat lähtöpassit hallituksesta.

Soten likaisessa jälkipyykissä riittää pestävää vaalipäivään asti. Myös kokoomuksella riittänee tähän asti piilossa pidettyjä tuntoja siitä, miten jääräpäisenä tunnettu pääministeri Sipilä on hallituksen suurinta uudistusta johtanut.

Hallituksen kaatuminen aloittaa hullunmyllyn, joka huipentuu 14. huhtikuuta.

Aikajana, jossa kuvataan soten käänteitä marraskuun 2015 - maaliskuun 2019 välillä
Yle Uutisgrafiikka

Aiheesta lisää:

Näin oppositiojohtajat kommentoivat hallituksen eroa: taustalla hallituksen jääräpäisyys ja Sipilän dramaattisuus

Tässä on 6 syytä, miksi sote kaatui ja hallitus erosi: "Billnäsin tuolia ei rakenneta Ikean jakkarasta"

Hallitus eroaa, mitä nyt tapahtuu? Erittäin harvinainen tilanne Suomessa

Halla-aho: Hallituksen eropäätös oikea, mutta 1,5 vuotta myöhässä

Antti Rinne hallituksen erosta: "Outo ratkaisu"

Jos Helsinki–Tallinna-tunneli toteutuu, Suomesta tulee osa Kiinan arktista silkkitietä – Peter Vesterbacka toivoo rahoitusta myös länsimaista

$
0
0

Viisitoista miljardia euroa. Se on käsittämättömän suuri summa rahaa, lähes kolmannes Suomen valtion vuosibudjetista.

Sen verran kiinalaiset sijoittajat ovat peliyhtiö Roviosta tunnetun Peter Vesterbackan mukaan alustavasti luvanneet yritykselle, joka puuhaa nopeaa, merenalaista junayhteyttä Helsinki-Vantaan lentokentältä Tallinnan lentokentän liepeille.

Tunnelihankkeen rahoittajaksi löytynyt Touchstone Capital Partners (TCP) on Lontooseen rekisteröity kiinalaisomisteinen sijoitusyhtiö, Vesterbacka kertoo.

TCP:n verkkosivuilla kerrotaan hieman kömpelöllä englannilla, että sijoitusyhtiössä on mukana kiinalaisia valtionyhtiöitä ja kansainvälisiä rahoitusalan yrityksiä.

juna tunnelissa
Peter Vesterbackan luotsaaman FinEst Bay Arena Helsinki -hankkeen havainnekuva.FinEst Bay Area Helsinki

Vesterbackan ja hänen liikekumppaninsa Kustaa Valtosen kehitysyhtiö Finest Bay Arean tiedotteessa kerrotaan, että Touchstonella on “laaja kokemus vastaavanlaisten suurten yksityisten infrastruktuurihankkeiden rahoittamisesta” ja että se olisi tehnyt vastaavia sijoituksia ympäri maailmaa.

Yhtiön sivuilta on kuitenkin vaikea löytää tarkempaa tietoa projekteista.

Osa Kiinan maailmanlaajuista jättiprojektia

Rahoitus tunnelihankkeeseen olisi tulossa TCP:n One Belt One Road -rahastolta, jolla on yhtiön mukaan on 100 miljardin dollarin pääoma.

Sillä rahoitetaan TCP:n verkkosivujen mukaan Kiinan valtion muutama vuosi sitten julkistamaa Vyöhyke ja tie -hanketta (Belt and Road Initiative, BRI).

Valtavalla BRI-hankkeella Kiina haluaa rakentaa tehokkaan logistisen verkoston Kiinasta maailmalle muinaisen silkkitien tapaan.

Nyt silkkiteitä on suunnitteilla kolme maalle ja merelle: alkuperäisen Keski-Aasian ja Lähi-idän kautta Eurooppaan kulkevan reitin lisäksi yksi Tyynellämerellä ja yksi arktisilla alueilla.

Näiden reittien avulla kiinalaisyhtiöiden valmistamat tuotteet pääsevät sujuvasti maailmanmarkkinoille.

Vuosi sitten arvioitiin, että BRI-hankkeen käynnistyttyä Kiina olisi jo investoinut yli 200 miljardia dollaria huippunopeisiin rautatieyhteyksiin, jättimäisiin satamiin, vapaakauppa-alueisiin ja tietoliikenneyhteyksiin Aasiassa, Euroopassa ja Afrikassa.

Kokonaisuudessaan hankkeen arvo olisi jopa tuhat miljardia dollaria.

“Hyvä sijoitus, ei politiikkaa”

Kiinan jättimäinen BRI-hanke on herättänyt myös arvostelua. Se on tarjonnut korruptiosta syytetyille maille lainarahaa ilman vaatimuksia demokratiakehityksestä tai ihmisoikeuksien vaalimisesta.

Toisaalta tiukat lainaehdot ovat ajaneet köyhiä maita Kiinan otteeseen. Muun muassa Sri Lankassa tärkeä satama on Kiinan hallussa peräti 99 vuoden sopimuksella, koska maa ei kyennyt lyhentämään velkaansa.

Jos tunneli Helsingin ja Tallinnan välille rakennetaan kiinalaisella rahalla, Suomesta tulee osa arktista silkkitietä, Kiinan tehokasta logistiikkaverkostoa.

Kustaa Valtosen mukaan tunnelin rakentaminen on kuitenkin kiinalaissijoittajille vain hyvä sijoitus vailla poliittisia intressejä.

Touchstonen rahasto kertoo toimivansa osin veroparatiisina pidetyn Caymansaarten kautta. Onko riskinä, että hankkeeseen tulee hämärää rahaa?

Ei ole, Vesterbacka ja Valtonen vakuuttavat.

Rahoituskumppanien taustat on heidän mukaansa selvitetty tarkasti.

– Se, että rahoitus tulee Luxemburgista tai muualta, ei tarkoita, että se olisi epäilyttävää rahaa, kun tiedetään rahan alkuperä, Valtonen sanoo.

Miljardilainalla kiinni Kiinaan

Tulevien kuukausien aikana Finest Bay Area neuvottelee miljardirahoituksen ehdoista. Maailmalla Kiinan rahoittamia rautatiehankkeita ovat rakentaneet kiinalaiset yhtiöt.

Näin käy luultavasti myös Suomessa, sillä rautatie- ja tunnelirakentamisen osaaminen on Kiinassa maailman huippua, Vesterbacka sanoo.

Peter Vesterbacka esittelemässä Tallinna-tunnelihanketta tammikuussa 2018.
Peter Vesterbacka esittelemässä Tallinna-tunnelihanketta tammikuussa 2018.Mihkel Maripuu / AOP

Rahoituksesta 30 prosenttia on tarkoitus olla pääomasijoitusta ja loput lainaa. Jos hanke etenee, Touchstone Capital Partnersin rahastosta tulee Finest Bay Arean vähemmistöomistaja.

– Määräysvalta säilyy Suomessa, Valtonen vakuuttaa.

Puuhamiesten toiveissa on kuitenkin, että rahoittajiksi saataisiin myös eurooppalaisia institutionaalisia sijoittajia, kuten eläkeyhtiöitä.

Sopiva osuus olisi Vesterbackan mukaan puolet ja puolet. Silloin kiinalaisten lupaamasta 15 miljardista eurosta ei tarvitsisi käyttää kaikkea.

Kulkeeko reitti Espoon vai Helsingin kautta?

Ennen kuin huippunopea juna sukeltaa Suomenlahden alle, yhtiöllä on vielä monta estettä ylitettävänään.

Vuosi sitten valmistunut virkamiesvetoinen selvitys tunnelista päätyi ehdottamaan reittiä, joka kulkisi Helsinki-Vantaalta Tallinnaan Helsingin päärautatieaseman kautta.

Finest Bay Arean suunnitelmassa reittivaihtoehtoja on kaksi, ja molemmat kulkisivat Espoon Keilaniemen kautta. Toisessa näistä raiteet kulkisivat Ilmalan kautta, toinen ei pysähtyisi Helsingin mailla lainkaan.

Vesterbacka haluaisi valita reitin linjauksen ympäristövaikutusten arvioinnin perusteella.

Uudenmaan kaavasta päättävä maakuntahallitus kokoontuu ensi maanantaina. Se voi rajata vaihtoehtoja päättämällä, että kaavassa Tallinnan tunneli kulkee Helsingin kautta.

Helsingin ylipormestari Jan Vapaavuori (kok.) suhtautuu tunnelihankkeeseen myönteisesti, mutta skeptisesti.

Hänen mielestään olisi luontevinta, että linjaus kulkisi Helsingin keskustan kautta.

– Meillä on Helsinki–Tallinna-kaksoiskaupunki, ei Espoo–Tallinna-kaksoiskaupunkia.

Jan Vapaavuori
Jan VapaavuoriAntti Kolppo / Yle

Hän pitää Finest Bay Arean ja sijoitusyhtiön aiesopimusta vielä hyvin alustavana.

– Mielestäni tämänpäiväinen uutinen [kiinalaisrahoituksesta] ei vienyt hanketta yhtään mihinkään suuntaan, Vapaavuori sanoi Ylelle perjantaina.

Oli linjaus mikä tahansa, tunnelihankkeessa ei lepopäiviä pidetä. Aiemmin ilmoitetusta aikataulusta eli joulusta 2024 pidetään kiinni, Vesterbacka sanoo.

Aikataulu on realistinen, Valtonen vakuuttaa.

– Projektiaikataulu on rakennettu avajaispäivästä taaksepäin. Olemme ihan hyvin aikataulussa.

Suunnitteilla on, että 20 minuutin matka Helsinki-Vantaalta Tallinnaan maksaisi 50 euroa suuntaansa. Vuonna 2030 reitillä tehtäisiin Finest Bay Arean laskelmien mukaan 50 miljoonaa matkaa.

LVM: Ei mahdollista budjettirahoituksella

Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan sekä Virossa että Suomessa on katsottu, että tunnelihanke on niin kallis, ettei sitä koskaan tulla toteuttamaan pelkällä budjettirahoituksella.

Hanke on erittäin mielenkiintoinen, mutta valtio ei ole siinä millään tavalla mukana, kertoo ylijohtaja Sabina Lindström.

Ministeriö käy kuitenkin keskusteluja hankkeesta niin Viron viranomaisten kuin Finest Bay Area -yhtiönkin kanssa.

Siihen, onko mahdollinen kiinalainen rahoitus Suomelle riski, ylijohtaja Lindström ei ota kantaa.

– Sitä ei ole tutkittu valtioneuvoston tasolla, eli mitään virallista kantaa meillä ei ole.

Valtion rajan ylittävä hanke vaatii kuitenkin valtion mukanaoloa. Radan ja tunnelin rakentamisen käynnistäminen vaatii hänen mukaansa poliittisia päätöksiä.

– Pelkästään yksityishankkeena sitä ei voida viedä eteenpäin.

“Virossa ei vastustusta”

Viro on keskellä vallanvaihtoa viime sunnuntain parlamenttivaalien jälkeen, mutta entinen valtiovarainministeri Kristen Michal arvioi, etteivät myöskään uusi hallitus ja parlamentti vastusta Tallinnan ja Helsingin välistä tunnelihanketta.

Hänen mukaansa hankkeen kannattaminen on luonnollista, sillä tunneli ja kaksoispääkaupungin muodostaminen vahvistavat molempia kaupunkeja ja lisäävät niiden kilpailukykyä Riikaa ja Tukholmaa vastaan.

Michal oli ministerinä reformipuolueen johtamassa hallituksessa, jonka aikana muutama vuosi sitten tunnelihankkeesta alettiin puhua vakavasti.

Mitä pikemmin jättiprojektiin ryhdytään, sitä parempi, Michal sanoo Postimees-lehdessä. Hänen mukaansa Viron ja Suomen valtioiden kannattaa nyt hyödyntää yritysten valmius yhteistyöhön.

Lue lisää:

Kiinasta miljardipotti Helsingin ja Tallinnan väliselle tunnelille

Helsinki-Tallinna -rautatietunnelin linjauksesta ei vielä päätöstä maakuntahallituksessa

Peter Vesterbackan Tallinna-tunneli on saanut 100 miljoonan euron rahoituksen – dubailaisen perheyhtiön rahat käytetään suunnitteluun ja lupiin

Valtiolta kännykkäsovellus suomalaisten tunnistautumiseen? Tuore esitys nostatti oitis vastalauseita

$
0
0

Hae uusi verokortti tai vakuutuskorvausta, rekisteröi autosi – kaiken tämän voit hoitaa verkossa, mutta sitä ennen palvelun tarjoajan pitää varmistaa että sinä olet sinä.

Nykyisin tunnistautuminen hoituu pankkitunnuksilla ja niillä pahvilapun tunnusluvuilla tai sitten kännykkäsovelluksella. Tunnistautuminen on käytännössä lähes kokonaan pankkien hallussa. Sähköisistä tunnistautumisista vain viisi prosenttia tehdään muilla kuin pankkitunnuksilla, esimerkiksi sähköisellä henkilökortilla.

Työryhmän lähtökohtana oli se, että yhä tärkeämmäksi käyvää tunnistautumista ei haluta jättää pelkästään pankkien tehtäväksi, sillä tunnistautumisessa täytyy pitää huolta myös niistä, joilla on syystä tai toisesta vaikeuksia käyttää pankkitunnuksia.

Lisäksi viranomaiset joutuvat maksamaan tästä tunnistuspalvelun käytöstä pankeille yhä suurempia ja vaikeasti ennustettavia summia.

Valtiolle oma kännykkäsovellus

Asiaa pohtinut Väestörekisterikeskuksen työryhmä ehdottaa nyt, että valtio rakentaisi oman älypuhelinsovelluksen, jolla tunnistautuminen hoituisi turvallisesti ja ilmaiseksi. Sitä voisivat käyttää myös alaikäiset ja vasta Suomeen muuttaneet. Tarvetta sen käyttöön olisi myös ulkomaalaisilla henkilöillä, joiden täytyy asioida esimerkiksi Tullin kanssa.

Työryhmän mukaan tunnistautumista voitaisiin käyttää viranomaispalveluiden lisäksi myös kaupallisissa palveluissa.

Ylijohtaja Janne Viskarin vetämä työryhmä ehdottaa, että henkilöllisyystodistuksen myöntämisen yhteydessä kansalainen voisi saada myös sähköisen tunnistusvälineen, käytännössä kännysovelluksen tai usb-porttiin laitettavan yksinkertaisen laitteen. Henkilökorttien "kansalaisvarmenteesta" luovuttaisiin.

Eriävät mielipiteet: Valtio hyydyttää kilpailun

Ajatus valtion kehittämästä tunnistamissovelluksesta herätti heti myös arvostelua ja esityksestä jätettiin saman tien kolme eriävää mielipidettä.

Liikenne- ja viestintäministeriön Elina Immonen ja Jenni Rantio pelkäävät valtion kasvavan roolin jyräävän alleen kaupallisten toimijoiden mielenkiinnon kehittää tunnistautumispalveluita.

Heidän mukaansa se voisi johtaa julkisen sektorin ja yksityisten palveluiden tunnistuspalveluiden eriytymiseen. LVM:n mukaan parempi idea olisikin kehittää sellainen tunnistautumisjärjestelmä, joka perustuisi yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyöhön.

Myös Kilpailu- ja kuluttajaviraston pääjohtajalta Kirsi Leivolta lähti työryhmään eriävä mielipide. KKV on halunnut, että pankkien hallitsemaan tunnistautumisbisnekseen saataisiin enemmän kilpailua. Tunnistautumishintoja on myös pakotettu alemmas sääntelyllä.

Pankit kiittävät

Pankkien luomassa luottamusverkostossa tehdään KKV:n kannustamaa yhteistyötä niin, että eri palveluihin pääsee myös kilpailijapankin tunnuksilla. Nyt valtion roolia kasvattava Väestörekisterikeskuksen esitys uhkaa tämän luottamusverkoston tulevaisuutta.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto ei kannata valtion uuden tunnistamissovelluksen rakentamista.

Sen sijaan pankkien etujärjestö kannattaa Väestörekisterikeskuksen esitystä.

– Pidämme viisaana, että pohditaan eri kehittämisvaihtoehtoja, esimerkiksi ajatusta valtion uudesta tunnistusvälineestä. Digipalvelujen käytön eteneminen edellyttää, että niiden käyttö on asiakkaille helppoa ja turvallista, sanoo Finanssialan keskusliiton johtava asiantuntija Teija Kaarlela.

Työllisyysraportti toi lisää huonoja uutisia Trumpille

$
0
0

Yhdysvaltain työllisyyden kasvu lähes pysähtyi helmikuussa. Maassa syntyi vain 20 000 uutta työpaikkaa.

Työministeriön esittelemät luvut ovat heikoimmat sitten syyskuun 2017, vaikka kasvua on yhä.

Uutinen oli huono presidentti Donald Trumpille.

Trumpin ydinneuvottelut Pohjois-Korean kanssa menivät mönkään viime viikolla, ja keskiviikkona kävi ilmi, että Yhdysvaltain kauppatase on alimmillaan kymmeneen vuoteen.

Raporttia kommentoitiin esimerkiksi "omituiseksi", sillä se oli ristiriitainen.

Jotkut merkit ovat edelleen hyviä: Yhdysvaltain työttömyysprosentti on jälleen alle neljä prosenttia ja palkkojen kasvu parhaimmalla tasolla sitten vuoden 2009. Silti helmikuun luvut viittaavat siihen, että yli kymmenen vuotta kestänyt talouskasvu näyttää hidastuvan.

Presidentti katsoi silti raportin myönteisiä asioita ja hehkutti Twitterissä, että on hyvä aika olla amerikkalainen työntekijä.

Viewing all 93129 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>